/ БГНЕС
Успешна операция по преместването на боен самолет-паметник се проведе днес в "Тракия". Машината МиГ-23БН "прелетя" от досегашното си местонахождение на бул. "Цар Симеон" до новата си стоянка на бул. "Освобождение".

Свръхзвуковият изстребител МиГ-23 БН борд 06 e бил на въоръжение в 25 ИБАП в Чешнегирово повече от 11 години. През 2000 г. е предоставен за паметник на град Раковски, а през 2011 г. е транспортиран и издигнат на постамент на улица "Цар Симеон" в Пловдив, където се намираше до днес.

На него е летял генерал Иван Парапунов, който е един от инициаторите за преместването на самолета на територията на Летище Пловдив от 1934 година.

Сред авиаторите на МиГ-23 БН борд 06 е и командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, който днес бе на място заедно с военнослужещи в базата.

Дядо Коледа пристигна със самолет в Пловдив (СНИМКА/ВИДЕО)

Кметът на "Тракия" Костадин Димитров и екипът му помогнаха за инициативата, която се случва в годината, в която се навършват 50 години от първата копка на най-младия пловдивски район.

"Мястото, на което е новата стоянка на самолета, е знаково за "Тракия". То е в съседство на терена, отреден за нов Музей на авиацията", заяви Костадин Димитров.

В операцията по преместването на самолета се включиха служители на V-то РУ на МВР, представители на Музея на авиацията с директор Рада Банялиева, авиатори, инженери, ветерани, приятели, съмшиленици.

Идеята на генерал Иван Парапунов се осъществява с подкрепата на Командира на ВВС, Комадира на сухопътни войски, Клуб "Чисто небе“, "Българско астронавтическо дружество – Пловдив“, командирите на 24 и 3 авиобази, ветерани от 25 авиобаза и 10 САК/КТА и фондация "Български ВВС“ с председател генерал Спас Спасов, която е стопанин на самолета.

Агенция "Фокус"