Баташки: Здравните концесии означават качество
Баташки: Здравните концесии означават качество / netinfo
Концесионирането на медицински дейности ще доведе до по-качествено обслужване на пациентите. Ако една здравна услуга се концесионира означава, че може да се концесионира и всяка друга. Това заяви в програмата Дарик кафе изпълнителният директор на Университетска болница ”Св. Георги” в Пловдив доц. Илия Баташки. Той съобщи, че до края на годината със собствени средства ще бъдат изградени нова Клиника по онкология и химиотерапия, която ще затвори цикъла на лечение и Клиника по инвазивна артрология. Свиването на разходите и строгата финансова дисциплина не се отразява на качеството на медицинските услуги.

Само 2 милиона лева са неразплатените задължения на болница Св. Георги, като до 2 години общият им размер чувствително ще намалее. И сега сме на печалба с 200000 лева, което обаче е разликата между общото счетоводно състояние и месечните приходи от лечебна дейност, каза още Баташки. По думите му, след като се говори за недофинансирана медицинска система има два варианта- единият е допълнително отпуснатите от държавата пари да влизат в Здравната каса и оттам да отиват при болниците, а при втория, директно от бюджета в здравните заведения.

Не може фирми с месечен оборот 50000 лева да са партньори на големите болници. Здравен мастодонт като Университетска, която обслужва 6% от целия пациентопоток в България, изисква търпеливост от страна на доставчиците, защото при нас парите идват по-късно от реално свършена лечебна работа, подчерта Баташки. Разходите за консумативи и лекарства са намалени от 25 на 23 милиона, чрез използването на качествени български аналози на скъпо струващи вносни медикаменти.

От началото на годината Университетска болница на практика няма звено без осигурена спешна 24 часова помощ, каза още доц. Баташки.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения файл.