Батак събра над 500 подписа против службите в църквата Св. Неделя
Батак събра над 500 подписа против службите в църквата Св. Неделя / снимка: Кирил Кирилов

Над 500 подписа са събрали жителите на Батак срещу превръщането на храма-костница „Св. Неделя" в действаща църква. Това съобщи за Дарик един от инициаторите на декларацията Страхил Керелов. Част от подписите днес са изпратени до по-важните държавни институции. Направихме тази подписка заради завещанието на нашите дядовци храмът да бъде паметник-мавзолей на загиналите априлци, а не да служи за венчавки и кръщенета, каза Керелов. Той увери, че подписката ще продължи и през следващите дни.

76-годишният Страхил Керелов е филолог по образование. Той е правнук на Трендафил Керелов - един от живо опечените на ръжен от турските башибозуци въстаници по време на баташкото клане през пролетта на 1876 г. Духовният водач и старейшина Трендафил Керелов загива на 76 години - точно на толкова, на колкото в момента е инициаторът на подписката. През април миналата година зверски убитият бунтовник беше канонизиран за светец от Българската православна църква.

Тази седмица се очаква да бъде издаден констативният протокол от инспекцията на храма-костница, извършена от експерти на културното министерство. Проверката беше назначена по сигнал за нерегламентирана намеса. Това е втората църква на територията на Пловдивската епархия, която е паметник на културата и се проверява за нередности. Първият храм е митрополитският Св. Марина, който при ремонт беше облепен с гръцки тапети, които заличиха автентичните стенописи.