Ангел Найденов идва на летище Пловдив
Ангел Найденов идва на летище Пловдив / снимка: globemaster.de/архив

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще присъства днес на Деня за високопоставени гости на летателната тренировка на Европейската военнотранспортна авиация на летище „Пловдив“, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Тренировката се провежда от 17 до 26 юни във въздушното пространство на страната ни. В нея участват 19 транспортни самолети от България, Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Норвегия, Испания, Чехия, Литва и Гърция и общо 800 военнослужещи.

По време на Деня за високопоставени гости екипажите на транспортните самолети ще изпълнят рулиране и излитане за изпълнение на задачи, ще бъде демонстрирана авиомедицинска евакуация и статичен показ на военнотранспортна техника.

В продължение на 10 дни на летище Пловдив са пребазирани големи транспортни самолети С-130 „Hercules”, С-27 „Spartan”, С-297 „Casa” и С-160 „Transall”. Самолетите оперират и от летищата в Граф Игнатиево и Чешнигирово, както и от площадката за десантиране край с. Черногорово. В тренировката участват също изтребители МиГ-29 и зенитно-ракетни дивизиони на българските ВВС, F-16 и самолет за ранно предупреждение /AWACS/ на ВВС на Гърция.