/ DarikNews.bg, архив
Зимна обстановка в Пловдивско
96384
Зимна обстановка в Пловдивско
  • Зимна обстановка в Пловдивско
40 сантиметрова снежна покрива се е образувала в Пловдив за 36 часа непрестанен снеговалеж, съобщи шефът на „Чистота“ Иван Стоянов, цитирайки данни на синоптиците.

След спирането на снега тази сутрин всички улици са проходими при зимни условия, градският транспорт се движи нормално, около 400 служителки ръчен труд разчистват снега по спирки, подлези и тротоари, допълниха още от общинското предприятие.

сняг Пловдив
netinfo

Пловдив се разчиства от 26 разпръсквача на сол и калциев хлорид, 55 снегорина, 6 мултифункционални машини за велоалеите и пешеходните зони и 6 роторни снегорина. Със съдействието на Пътна полиция от рано сутринта екипи на ОП „Чистота“ с вишка отстраняват опасни ледени висулки от подлеза на ул. „Гладстон“, Тунела, Железния мост и други пътни съоръжения в града.

Сигнали могат да се подават на тел. 032 675 817, но от предприятието напомнят, че снегопочистването и премахването на висулки от частни имоти е задължение на собствениците.
Стоянов призова гражданите, които почистват около домовете, гаражите или офисите си, да не изхвърлят снега върху пътното платно, а да го събират на купчини върху тротоарите, за да може да бъде извозен и да се предотвратят заледяването на пътни участъци при минусовите температури.

сняг Пловдив
netinfo

На територията на Пловдивска област няма затворени пътища. Няма и населени места без електричество. Около 40-50 см. е снегът в Добралък и Яврово. Кметските наместници са организирали снабдяването на магазините с автомобил на общината.

Проходими при зимни условия са и пътищата към селата Руен, Гълъбово и Цар Калоян. Ангажирана е машина за отпушване и на вътрешните улици. Снегопочистването в Пловдив и областта продължава.

От пловдивската полиция съобщиха, че вчера на територията на областта са станали 108 пътни произшествия с материални щети, 86 от които са в Пловдив. Регистрирани са и 9 катастрофи с единадесет ранени.

От МВР Пловдив призовават водачите на автомобили да тръгват с подготвени за условията МПС-та и да шофират внимателно и със съобразена за зимните условия скорост.

Обобщената информация за обстановката в Пловдив и областта чуйте в звуковия файл.