2 895 първолаци ще четат Патриотичния буквар и „Аз съм българче”
2 895 първолаци ще четат Патриотичния буквар и „Аз съм българче” / netinfo

2 895 първокласници от 46 училища в Пловдив ще получат от ВМРО за втора поредна година Патриотичния буквар, съобщи кметът на район Тракия Славчо Атанасов. Букварът ще върви в комплект със специалното издание за първолаци на ИК „Хермес” „Аз съм българче”, съдържащо най-популярните стихове на Иван Вазов. Книжките ще бъдат подарени и на 132-ма учители на първокласници.

Досега букварът е представен в 40 общини в страната, а също в Скопие, Западните покрайнини, Банат и Молдова, където има български общности, каза още Славчо Атанасов. Той призова държавата също да се включи в инициативата, за да може всяко българско дете да получи Патриотичния буквар.

ВМРО и ГЕРБ работят на експертно ниво за изготвяне на програма за подпомагане на учителите, за да могат те да заемат своето достойно място в Пловдив, заяви лидерът на ГЕРБ в града Йордан Кюмюрджиев. Не става дума за заплати, а за подобряване на материалната база в училищата и издигане на авторитета на учителите, подчерта той. В първия учебен ден Славчо Атанасов, управителят на издателство „Хермес" Стойо Вартоломеев и лидерът на ГЕРБ ген. Йордан Кюмюрджиев лично ще дарят комплектите в СОУ „Св. Седмочисленици" в район „Тракия".