15-годишната приятелка на отличника-убиец обеща да го чака
15-годишната приятелка на отличника-убиец обеща да го чака / dariknews.bg
Приятелката на отличника –убиец обеща да го чака
37168
Приятелката на отличника –убиец обеща да го чака
  • Приятелката на отличника –убиец обеща да го чака

В срок до един месец Пловдивският апелативен съд трябва да реши каква ще бъде окончателната присъда на 18-годишния Жулиен Петков, който уби по особено жесток начин баща си Димитър Петков. Последната експертиза показва, че на 13 юни м.г. младежът е наръгал с нож 46 пъти 59-годишния Петков докато спал. Делото днес е образувано по жалба на Жулиен и по протест на прокурата.

Според  прокурор Николай Божилов, Жулиен Петков е трайно опасен, тъй като е създавал впечатление пред обществото на изключително добър човек, а е извършил убийство по особено жесток начин. По думите му, трябва да му бъде наложена максималната присъда от 12 години. Жулиен бе осъден от Пловдивския окръжен съд на шест години лишаване от свобода. За такова престъпление законът предвижда от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или доживотна присъда без право на отмяна. В случая Жулиен е бил непълнолетен и присъдата се редуцира от 5 до 12 години. Според прокурор Божилов съдът не трябва да има впредвид смекчаващи вината обстоятелства. В мотивите си той изтъкна, че младежът съвсем хладнокръвно е скрил ножа, с който е убил баща си, и е заличил следите си. Освен това той подчерта, че според свидетели, Жулиен не е бил малтретиран от баща си. Според прокурор Божилов той не е бил провокиран, за да извърши такова престъпление.

Според адвоката на Жулиен смекчаващите вината обстоятелства са много, а отегчаващи няма. Адвокат Атанасов обясни, че момчето е отличен ученик, спортист, отговорен и спокоен, има много приятели, грижел се е за баба си и дядо си, както и за баща си, работел е, не е пушел и пиел, не е проявявал агресия и е с чисто съдебно минало. Адвокатът обясни, че според свидетелските показания Димитър Петков е малтретирал сина си, наричал го е „боклук", биел го е с маркуч, нанесъл му е физически и психически травми.

18-годишният Жулиен поиска от съда справедливо наказание. Той заяви, че от 8-годишен работи и помага на баща си, грижил се е за неговите родители, от няколко години се издържал сам. По думите му, баща му е живял с няколко жени и с техните деца се е държал по-добре, отколкото с него. Средата, в която пораснах, не е нормална за едно дете, каза пред съда Жулиен Петков.

Приятелката на Жулиен, 15-годишната Мая Аврамова и семейството й, напълно го подкрепят. Тя заяви, че ще го чака  и не го упреква за действията му. (Чуйте от прикачения звуков файл каво казаха Мая Аврамова и баба й Мая.)

15-годишната приятелка на отличника-убиец обеща да го чака
netinfo

В момента Жулиен е в поправителния дом за малолетни в Бойчиновци, където учи в 12 клас. Тази година е абитуриент.