15 души всеки ден получават диагноза рак
15 души всеки ден получават диагноза рак / sxc.hu
Георги Търновалийски
71643
Георги Търновалийски
д-р Калин Калинов
  • Георги Търновалийски
  • д-р Калин Калинов

Средно 15 души  на ден са диагностицирани като болни от рак за 2013-та година от лекарите на Онкодиспансера в Пловдив. По последни данни, новозаболелите от Пловдив, Пазарджик и Смолян за изминалата година са близо 5300 души. 24 нови случая на рак са регистрирани на деца под 18-годишна възраст.

Онкодиспансерът в Пловдив предоставя лечение на всички онкоболни в Южна България. В момента обаче човешки условия за лечение предоставя единствено Втора база на Онкодиспансера, която беше изцяло обновена през 2012-та година. Съдбата на Първа база е все още неясна. Една от алтернативите за решаването на проблема  с базата според част от общинските съветници е, тя  да бъде преместена в неизползваното крило на Транспортна болница. Това според управителя на Онкологичния център, д-р Калин Калинов обаче е недопустим вариант.

Не може една болница да бъде разделена на две бази, при условие, че може да бъде събрана в една. Това заяви за Дарик, д-р Калин Калинов. По думите му, единственото адекватно действие е построяването на Първа база в непосредствена близост до Втора, за да може болните да бъдат лекувани на едно място.

Дори не търсим финансиране от страна на Общината. Стига тя да не ни взима девидент от печалбата на диспансера в следващите 5-6 години, със собствени средства можем да постоим базата до 3 до 4 години, категоричен е д-р Калинов.

Повече от 2 години се забавя и изграждането на Лъчетерапевтичния комплекс към Онкодиспансера. По договор, той трябваше да бъде завършен до юли тази година, но сроковете се удължават.

Лъчетерапевтичния комплекс можеше да бъде построен за година, максимум година и половина, а вече близо 2г. и половина няма резултати, категорично заяви за Дарик, зам.- председателят на Общинския съвет в Пловдив, Георги Търновалийски. Той определи забавянето на проекта като следствие от пълна административна и организационна немощ.

Проектът е с бюджет близо 10 млн. лв, от които 6 млн. и половина са безвъзмездно предоставени европейски помощи за закупуването на апаратура и обурудване. За да бъдат отпуснати тези средства обаче, общината е необходимо да изгради бункер за тази апаратура и съпътстващи сгради, което все още не се е случило.

Повече по темата, можете да чуете в прикачените аудио-файлове.