/ Pixabay
Над 30 са столетниците в Пловдивска област. Сред хората, оставили един век зад гърба си, е Атанаса Оджакова от село Граф Игнатиево. Tя е и единственият столетник в община Марица, като само преди броени дни навършила 102 години. Жената редовно следи новините и се информира за политиката и политиците. Въпреки че се е уморила от постоянните избори, не губи надежда, че животът за внуците ѝ ще се подреди.

Баба Атанаса цял живот е работила. До преди няколко години е поддържала градината си, но вече краката не я държат и не вижда добре.

"Само в ТКЗС-то, мотиката, само там съм работила, от малка, откакто завърших училище само на работа - от работа не се умира", разказа за БНТ Атанаса Оджакова.

Следи изкъсо какво се случва в България, като не изпуска новините по телевизията. Разпознава политиците по гласовете.

"Новините ги слушам и много намирам на управниците, че правят каквото си искат. Нашите управници само гледат да се оправят. Те управниците разбиха всичко - викат демокрация, ама тая демокрация не е демокрация ..не я харесвам, разби България", каза още тя.

Баба Атанаса има две дъщери, които се грижат за нея.

"Три внука имам, пет правнука и две пра-пра, две мънинки", сподели столетницата.

Голямата ѝ мъка е, че липсата на работа кара младите да търсят препитание в чужбина.мТова принудило и един от правнуците й да замине за Австрия.

"Мило ми е за тях, за всеки ми е мило, че отива там да се мъчи, да работи и тука няма работа и там отиде да работи. Отишъл там да гледа стока на хората и да работи, пък да не е в България", каза баба Атанаса.

Ядосва се, че има разединение в страната: "Ядосвам се. Защо се карат, не могат ли да се съединят."

Според баба Атанаса политиците трябва повече да се вслушват в гласа на възрастните хора.

"Преживяла съм, кой ме слуша мен. Аз искам всичко да върви хубаво, да има за всеки работа. Ще им кажа да се съединят и да гледат напред", обясни още баба Атанаса.

А дали тези, от които зависи бъдещето и на млади, и на стари, ще се поучат от мъдростта на хора като баба Атанаса, само времето ще покаже.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНТ