100 семейства получават допълнителни средства, ако станат приемни родители
100 семейства получават допълнителни средства, ако станат приемни родители / Деляна Михнева
100 семейства получават допълнителни средства, ако станат приемни родители
51351
100 семейства получават допълнителни средства, ако станат приемни родители
  • 100 семейства получават допълнителни средства, ако станат приемни родители

Национална кампания „Приеми дете, създай бъдеще" започва популяризиране на приемната грижа в България. За целта първите 100 нови семейства, които през тази година се регистрират като приемни родители и преминат съответното обучение, ще получат финансова помощ. Тя ще бъде в размер на 100 лева месечно в продължение на цяла година, като тези средства ще са допълнителни към отпусканите към програмата за приемна грижа. Идеята на тази кампания е да провокираме хората да се информират повече за възможността да приемат дете в семейството си, обясни директорът на отдел „Комуникации" в МТЕЛ Нина Мирчева.

Децата, обект на приемна грижа за чувствителни, много често са били жертва на психическо и физическо насилие и имат емоционални проблеми. Затова задачата на приемното семейство е изключително отговорна, смята изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов, чиято асоциация обединява над 100 граждански организации, работещи в сферата на децата и семейството. Той подчерта, че не само родителите, а и цялото семейство трябва да се ангажира с решението за приемане на дете, тъй като то става част от живота на всички.

Кампанията започва символично от Пловдив, защото това е градът, откъдето е и първото приемно семейство в България. Партньори на „Приеми дете, създай бъдеще" са МТЕЛ, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум, Министерство на труда и социалната политика и Държавна агенция за закрила на детето. Специални посланици на добра воля са децата от вокална формация БОН-БОН, които са създали специална песен за инициативата. Информация за кампанията може да се открие на интернет страницата priemnosemeistvo.org.

2000 бебета годишно се изоставят от родителите си. Общо 1022 са приемните семейства в България, с 885 деца, настанени в тях. В Пловдив приемните родители са 10, а за сравнение - в почти двумилионна София те са едва 30.

Репортаж по темата чуйте от прикачения звуков файл.