Жена се изправя на крака часове след отстраняване на матката и яйчниците й
Жена се изправя на крака часове след отстраняване на матката и яйчниците й / dariknews.archive

Поредна уникална безкръвна операция беше извършена от проф. Григор Горчев в Плевен.

Бургазлийката Дора е била оперирана в Плевен, където се извършила сложната интервенция. Остранени са матката и яйчниците й. Няколко часа по-късно, жената вече се изправя и ходи. 2 дни по-късно - ще бъде у дома.

„Аз съм дошла от Бургас до Плевен само и само заради робота. Беше уникално! Не ме боли нищо", споделя Дора Лазова пред Нова телевизия.

Роботът се казва Да Винчи, той оперира безкръвно. Ако не беше той, сега Дора нямаше да е на крака, а в реанимация. После щеше да лежи в болница 10 дни и да се възстановява още месец.
„Това е хирургия на бъдещето, която вече набира пълна скорост. В Щатите е стандарт основно в гинекология, урология, коремна хирургия, докато в Европа все още изостава. Тя е малко по-консервативна.

Представете си една клетка, в която аз съм във виртуалното прастранство, тоест 3D образа. Представете си, че моята глава е потопена в корема на пациента, това всичкото е 3D изображение и работя с тези джой-стикове, чрез които моите движения са предават чрез импулси на системата на робота, който вече извършва тази интервенция", обясянва проф. д-р Григор Горчев от МБАЛ "св. Марина", Плевен. Той е въвел роботизираната хирургия за първи път не само у нас, а в Югоизточна Европа. Заради това си медицинско постижение проф. Горчев е номиниран за наградата "Христо и Евлогий Георгиеви".

В коридорите на болницата можете да срещнете друг робот, тръгнал ... на визитация. Това пък е Грег. Другият помощник на проф. Григор Горчев. Кръстен е на него. Помага му с визитациите, когато професорът е извън боллницата.

На въпрос „Как приемат пациентите на това?", проф. Горчев отоваря: „В началото доста стреснато, защото представете си една машинка върви между вас с един екран с образа на хирурга. После пациентите взеха да свикват с него и се чувстват много добре".

Източник: Novanews.bg