Започва монтажът на новите пейки в центъра на Плевен
Започва монтажът на новите пейки в центъра на Плевен / archive.dariknews

На основание на договор от 8 април тази година, между Община Плевен и Предприятие за управление и дейностите по опазване на околната среда - ПУДООС по Воден комплекс красота и уникалност на центъра на град Плевен", "Паркстрой"-ЕООД започва от 31 юли монтаж на 32 нови пейки и 30 кошчета за боклук в района на Водната каскада. Това съобщи кметът на Плевен проф д-р Димитър Стойков на брифинг с журналисти.

Средствата, които са предвидени са в размер на 10 000 лева, а собственото участие на Община Плевен е 800 лева. Пейките и кошчетата са доставени от Едноличен търговец от Долна Оряховица по договор от 18 юни 2013 година.
Кметът поясни, че голямата част от старите пейки ще бъдат преместени в двора на Регионалния историческия музей. Срокът за изпълнение на дейностите е един месец.

Проф. Стойков отново заяви, че по никой от проектите, свързани с центъра на Плевен не се преджижда затревяване, засипване на Водната каскада, нито намаляване на водните площи.
Само водата на каскадата струва над 20 000 лева месечно като отделно за ел. енергия се плащат над 4000 лева.. "Правим опити да намерим собствени водоизточници и след няколкото направени сондажа за сега е установено, че под нивото на "Балаклия" има водопровод и идеята е да се използва като се организира преносът на водата и да преминем от питейна на промишлена вода, което рязко ще намали разходите, а от друга страна ще увеличи съществено възможностите за използването на Водната каскада много повече, отколкото сега", каза кметът.

Сега в "горещниците" каскадата работи, но се извършва авариен ремонт на големия фонтан, който ще заработи веднага щом бъде отстранена повредата.
Кметът проф. д-р Димитър Стойков припомни, че е разпоредил да бъдат охлаждани централните улици на града чрез оросяване.