Задържаха единия от групата трафиканти на хора в Бремен
Задържаха единия от групата трафиканти на хора в Бремен / dariknews.bg

С определение от 28 декември 2012, Плевенският Окръжен съд задържа И.Я. от Плевен - 30-годишен, срещу когото заедно с Ю.Б., също от Плевен в Окръжната Прокуратура има образувано досъдебно производство от 15.10.2012 за пране на пари.

Досъдебното производство беше образувано в резултат от проведени процесуално - следствени действия на съвместен разследващ екип с участието на Окръжна прокуратура - Плевен, ТД на „ДАНС" - Плевен, както и Прокуратурата на град Бремен и Федерална криминална служба на ФР Германия - Бремен във връзка с разкриване и доказване на престъпления, извършени от група български граждани за трафик на жени с цел проституция.

В тази връзка, на 27 декември 2012 година Окръжна прокуратура - Плевен привлече като обвиняем И.Я. за това, че за периода от 02 март 2009 до 16 август 2011 година в Плевен е получил от 42 финансови операции чрез „Уестерн Юнион" 43 145,61 лева, превеждани от Германия като е знаел, че са придобити чрез тежкото умишлено престъпление „Трафик на хора". За това деяние той е осъден от Областния съд в Бремен - Германия с присъда от 16 март 2012 година.

С присъда от същата дата, издадена от Областния съд в Бремен, И.Я. е осъден и за това, че от 18 април 2008 до 25 август 2011 година, при условията на продължавано престъпление е изпратил от ФР Германия в Република България парична сума от 47 финансови операции чрез системата за разплащания „Уестърн Юнион" в размер на 44671,16 лева, за които също е знаел, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление „Трафик на хора".
Спрямо обвиняемия И.Я. има и издадена от ФРГермания Европейска заповед за арест, предаването по която е отложено с решение на Плевенски окръжен съд.

На 28 декември 2012 година, по внесено на същия ден от Окръжна Прокуратура - Плевен искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража", със свое определение Окръжен съд - Плевен е задържал обвиняемото лице.

В края на окомври 2012 г. по обвинение за трафик на хора с цел проституция и пране на пари, на базата на получени европейски заповеди за арест са задържани три жени и двама мъже на територията на плевенска окръжна прокуратура.

В средата на ноември тази година, Окръжен Съд - Плевен постанови екстрадирането на задържаните обвиняеми лица като за двама от тях - И.Я. и Ю.Б., екстрадицията беше отложена до приключване на започнатото досъдебно производство срещу тях в Окръжна Прокуратура.