За 21-ви път стартира походът По стъпките на Левски
За 21-ви път стартира походът По стъпките на Левски / dariknews.archive

На 12 юли 2015 г. беше даден стартът на поредния 21-и национален поход „По стъпките на Левски".

Походът бе обявен за открит на тържествена церемония пред паметника на Левски в Плевен от неговия основател Васил Копчев, който е и почетен председател на Общинския комитет „Васил Левски".

Пред паметника присъстваха част от участниците, както и кметът на Плевен проф.д-р Димитър Стойков, народният представител Владислав Николов, зам. областният управител арх. Бойко Балтаков, началникът на отдел„Образование" Йонита Иванова.

За 21ви път стартира походът "По стъпките на Левски"
netinfo

В традиционния преход до Карлово тази година се включват над 200 патриоти от Плевен и страната на различна възраст.

„Националният туристически поход „По стъпките на Левски" навлиза в своето трето десетилетие. Една от целите на похода - младите да имат повече увереност в своите сили, съм убеден, че я постигаме. Втората ни цел е свързана с обогатяване на познанията за Левски", каза при откриването Васил Копчев.
Той съобщи, че тази година участниците в похода са поканени за първи път от директора на Националния музей на Левски в Карлово да участват в срещи, на които да разкажат за своите преживявания.

Живата история на похода Васил Копчев подчерта още, че с годините походът има и много спомоществователи. От 2001 г. насам начинанието се подкрепя от Община Плевен, която и сега е отделила 2000 лева за транспорта на учениците и студенти участници. Финансова подкрепа са оказали и други. С 1300 лв. организацията на похода е подпомогнал лично Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски", 1000 лв. е предоставил Българският туристически съюз, с 1000 лв. помага и доц. Десислава Статева.

„За мен е чест и съм особено радостен да ви приветствам с началото на 21-ия поход „По стъпките на Апостола". Изказвам своето уважение към организаторите за апостолската им дейност, за твърдостта и волята, с която работят, за да превърнат тази инициатива в една от най-родолюбивите и ярки традиции в нашата съвременност", заяви кметът6 на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

Пред паметника на Левски прозвучаха и стиховете „Молитва за Васил Левски", изпълнени от Полина Георгиева от Езиковата гимназия, както и емблематичната песен „Хубава си моя горо" в изпълнение на Ванеса Блажева.

Церемонията продължи с поднасяне на цветя пред паметника на Левски и последни указания към участниците в похода преди тръгването в понеделник сутринта.