pleven
pleven / dariknews.archive
Над 550 участници от 21 държави взеха участие тази неделя в четвъртото издание на „Маратон на приятелството Плевен 2017”. Стартът, финалът и награждаването се състояха на пл. „Възраждане”. Наградите на победителите в отделните дисциплини бяха връчени от председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, зам.-кмета на Община Плевен Иван Кюлджийски и от зам.-председателя на местния парламент Пепо Петков.

pleven
obs pleven

Тази година участниците в Маратона се състезаваха в четири категории - класически маратон /42,2 км/, полумаратон /21,1 км/, щафета и крос „Аз мога” /3 км/. Ето и победителите в отделните категории:
 
Класически маратон - мъже:
В класическия маратон победител при мъжете стана Аугустос Кипроно от Кения. Втори е шампионът от миналата година Димчо Мицов, трети се класира Илия Куцаров. Наградата на призовата тройка връчи Председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев.

pleven
obs pleven

Класически маратон - жени:
При жените в класическия маратон първа тази година е 18-годишната Габриела Красимирова, втора - Таня Димитрова, трета – Виолета Тотева. Наградите в тази дисциплина връчи зам.-председателят на местния парламента Пепо Петков.
 
Тази година призовите тройки в класическия маратон при мъжете и при жените в „Плевен Маратон“ получиха и специални награди - купа „Георги Пенчев“ и медал. Купата носи името на известния в миналото маратонец от Плевен Георги Пенчев, който е заслужил майстор на спорта, почетен гражданин на Плевен, 8 пъти Републикански шампион и един път Балкански шампион - 1948 г. в Букурещ, има 8-мо място на Европейското първенство в Кошице, Чехия. Георги Пенчев е участник на маратоните във всички европейски страни.
 
Полумаратон - жени
В дисциплината полумаратон - жени за трета поредна година първа е  Милица Мирчева, втора стана Радосвета Симеонова и трета - Анита Кръстева. 

pleven
obs pleven

Полумаратон - мъже
В полумаратон - мъже има двама победители – това са Шабан Мустафа и Йоло Николов. Двамата финишириха заедно, ръка за ръка. Трети е Ивайло Каменаров. Наградите в тази категория връчи зам.-кметът на Плевен Иван Кюлджийски.

pleven
dariknews.archive
 

Награди бяха връчени и на призовите тройки в щафетите. С купи бяха отличени и на най-възрастните участници тази година в Маратона на приятелството. При мъжете това е 69-годишният Арел Кей, а при жените - Бойка Арсова, на 67 години.

pleven
dariknews.archive

На финала на церемонията по награждаването беше изтеглена томбола с две специални награди - велосипеди BMW, с които бяха зарадвани двама от участниците в спортното събитие.
 
Организатори на Маратона на приятелството Плевен 2017 са Спортен клуб „Бегач” в партньорство с Община Плевен, Eyes Open, Ro Club Marathon. За поредна година събитието има и дарителска кауза - построяване със събраните средства от продажбата на тениски  на рампа за велосипеди, ролери и скейтборд в Плевен. 

pleven
obs pleven

pleven
obs pleven

pleven
obs pleven

pleven
dariknews.archive