pirogov
pirogov / dariknews.bg
На 21 февруари пред паметника на Николай Пирогов в центъра на град Пордим бяха положени цветя и венци по случай 40-годишнината от изграждането на паметника на големия руски лекар.

pirogov
dariknews.archive

Пред паметника, издигнат от признателните жители на Пордим, заедно с Българския червен кръст, своята признателност изразиха Румен Петков – член на ИБ на ПП АБВ, Цветан Антов – общински съветник от АБВ в ОбС – Плевен, проф. Асен Балтов – изпълнителен директор на УМБАЛСП „Пирогов”, Лукан Луканов – председател на БЧК – Плевен, директорът на Военно-исторически музеи – Плевен Емилия Зорнишка, доброволци от БЧК, както и граждани и общественици от Пордим.

pirogov
dariknews.archive

Детелин Василев – кмет на Пордим разказа накратко историята на едно от светите места в България.
„Паметникът на Пирогов е изграден в памет на големия руски хирург Пирогов през 1977 г. – годината, когато Пордим става град. Само на няколко крачки от него се намира главната квартира на Руската армия – днес къща-музей. На това място руският император е живял три месеца по време на Освободителната война. В градинката пред къщата-музей е бил построен лазарет, в който са пристигали ранените от бойното поле. На балкончето руският император е проливал сълзи, наблюдавайки ранените войници. Затова са го нарекли „балкончето на царските сълзи“.

1
dariknews.bg

Много от ранените войници са починали тук, но само на 253-ма руски войници костите се съхраняват в паметника-костница в центъра на град Пордим", каза Детелин Василев.

„За мен е изключително удоволствие и чест да съм сред вас. УМБАЛСП „Пирогов“ остава мястото, на което ние най-много се доближаваме до така наречената военно-полева медицина. Защото знаете, че при нас идват най-тежките случаи от България и ние сме в постоянна готовност да ги приемаме. Пирогов е бил един изключителен хирург и лекар, който е имал невероятни способности както да оперира, така и да организира. Мисля, че и занапред тази традиция ще продължи и всяка година ще идваме тук да поднасяме венци”, обеща пред пордимчани проф. Балтов.

pirogov
dariknews.archive

Директорът на БЧК-Плевен Лукан Луканов припомни исторически факти от войната и ролята на Пордим в нея, както и присъствието на руския хирург Николай Пирогов тук.
 
„Тук сме в едно наистина свято място. Не случайно казват, че императорът специално моли Пирогов да дойде в Пордим, където се взимат стратегическите решения за освобождението на България. Тук е бил най-големият лазарет, където  Пирогов разгръща целите си организаторски и лекарски способности”, разказа Румен Петков.

pirogov
dariknews.archive
 
"Понякога пропускаме да се поклоним пред тези, пред които сме най-задължени, а в голяма степен това важи за българските лекари. „Защото да избереш да си лекар, избираш да служиш на другите. И акад. Пирогов го е правил с цялото си знание, умение, опит и човещина. Защото в лекарската професия на първо място е човещината. Покланяйки се пред Пирогов, ние се прекланяме пред това, което медицината е направила за нас. Ние се прекланяме и пред тези, които са дали живота си за свободата на България, за нас. Заради тази свобода си струва да идваме в Пордим, да положим цветя и да помълчим за тези хора”, каза Румен Петков.
Той връчи на официалните гости и на домакините лимитираните картичка и плик, които бяха издадени по повод 140 години Плевенска епопея.

pirogov
dariknews.archive

pirogov
dariknews.archive

pirogov
dariknews.archive

pirogov
dariknews.archive

pirogov
dariknews.archive

pirogov
dariknews.archive