Установиха глаукома при част от безплатно прегледани пациенти
Установиха глаукома при част от безплатно прегледани пациенти / sxc.hu

76 души са прегледани безплатно за глаукома в Клиниката по очни болести при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Г. Странски" ЕАД Плевен. От пресцентъра на лечебното заведение напомнят, че инициативата се състоя по повод Световния ден за борба с глаукомата. Предварително записаните за преглед желаещи са били 82-ма, но не всички са се явили.

Глаукома е установена при 7% от прегледаните. Те са изследвани и са им дадени указания за последващо лечение и контрол на очното налягане. При някои от заболелите е коригирана провежданата терапия. При 30% от пациентите заболяването не е констатирано, но е установена фамилна анамнеза за глаукома. След обстойни прегледи при един от пациентите са установени данни за развитие на болестта. При останалите прегледани с фамилна анамнеза за момента няма данни за глаукома, но тъй като болестта се развива с годините, са им дадени  указания за последващо проследяване.

Екипът на доц. д-р Чавдар Балабанов, ръководител на Клиниката по очни болести, определя кампанията като успешна, тъй като тя е постигнала целта си - да се обърне внимание върху необходимостта от редовни профилактични прегледи на очите и ранното откриване на глаукомата и на други заболявания, водещи до влошаване на зрението.