Улпия Ескус се превръща във втори Ефес
Улпия Ескус се превръща във втори Ефес / archiv.DarikNews

"Конкретно бе поет ангажимент от премиера и от здравния министър за осигуряването на линеен ускорител в плевенската болница". Това обяви областният управител вчера, споделяйки резултатите от срещата между него, кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков,и премиера Бойко Борисов, която се състоя извън заседанието на правителството.

Специално за стадион „Плевен" е взето решение да се отпуснат допълнителни средства с оглед влизането на отбора в „Б" група въпреки, че мнението на премиера е, че в тези групи трябва да се намали броят на състава, пред вид качеството на футбола.

Премиерът Борисов и министър Дянков са поели ангажимента за археологическия резерват Улпия Ескус . Там трябва да се стартира процедура от Министерството на културата за издаване на акт за изключителна публична държавна собственост. В момента разполагаме със скици за около 200 декара "разкрита част" от всичко 500 , заявени още през 2001 година. Има предложение, това място да се превърне във втори Ефес, каза  още Иван Новкиришки.
Ще трябва да се заделят и средства за Лимнес конгреса, който ще се проведе от 6 до 11 септември тази година.

За сега се отлага отпускането на средства за нова спортна зала в Плевен, поради огромния ресурс, който е необходим.
Бъдещето на площадката на АЕЦ Белене не е дискутирано и остава въпрос на министерско решение, каза още областният управител.