Ученици от СОУ “Иван Вазов” представят страната ни в чужбина
Ученици от СОУ “Иван Вазов” представят страната ни в чужбина / Дарик Плевен

Четирима възпитаници на плевенското СОУ "Иван Вазов" са в Словакия, това е гостуване по първата мобилност от проекта "Пътуване между културите". Проектът е спечелен от клуб "Краезнание" в училището с ръководител Нина Тотева.

Най-добри след проведения кастинг сред всички желаещи да пътуват са Кристина Милева от 10 и, Габриела Димитрова - 9 и, Антонио Стоичков от 9 з и Галин Ангелов от 10 м. Те доказаха най-високо ниво на владеене на английски език - писмено и устно, получиха най-висок резултат и в тест върху културноисторическото наследство на Плевенския регион, отново на английски. Учениците, заедно с трима преподаватели, са отседнали в гр. Тренчин в приемни семейства.

По време на гостуването им са предвидени срещи с учители, ученици и с ръководството на местното училище, с кмета на града. Те ще посетят местните исторически забележителности, сред които замъкът Тренчин и музей на фолклора, ще пътуват и до столицата Братислава. Ще получат по един урок по словашки език, плуване, спорт и физкултура. Тъй като всеки гостуващ екип трябва да представи страната си, плевенчани са подготвили презентация за джазирния автентичен български фолклор, коледна песен с танц "Кокъц, кокъц, Коледо", песента "Дилмано, дилберо" и една весела словашка песен за изненада на домакините. Екипът е подготвил и подаръци, изработени от възпитаници на плевенското училище. 

През пролетта на 2011 год. СОУ "Иван Вазов" ще бъде домакин на втората среща по проекта. Клуб "Краезнание" вече работи по втория си международен проект "Пътуване между културите" по програма "Коменски". Партньори по проекта са Словакия, Великобритания, Полша, Испания, Румъния, Нидерландия, а екипът е Нина Тотева, Ренета Стоянова, Йоана Дойнова, Димитър Димитров. Инициативата стартира през септември 2010 год. и ще приключи по същото време през  2012 год.