Смерч и градушка поразиха Ловешко
Смерч и градушка поразиха Ловешко / netinfo

15 къщи в ловешкото село Йоглав са пострадали след разразилия се в следобедните часове смерч. Това каза за Дарик директорът на Гражданска защита Ловеч инж. Иван Чоканов.

Голяма част от къщите са кирпичени и покривите им след извилия се силен вятър са частично разрушени. Върху една от къщите е паднала топола, която екипи на Гражданска защита Ловеч са отстранили. От покривите са отнесени цигли, част от конструкциите са разпокрити, има и съборени комини.

Не може да се определи скоростта на вятъра, защото е бил локален и в района няма техника, която да го замери, каза още инж. Чоканов. Комисия оглежда щетите и ще предприеме мерки за търсене на евентуална помощ за възстановяване на покривните конструкции.

Продължават огледите на пораженията и от извънредно силната градушка с големина на яйце, която е паднала в района на троянското село Гумощник, допълни инж. Чоканов. Установено е, че от ледените късове вчера са пострадали трима души – мъж е с травма на главата, други две жени са с рани по ръцете.

Начупени са стъклата на 15-ина къщи, цигли по покривите, унищожени са зеленчуци и частично реколтата от овошки. Има щети и по всички автомобили, които са били на открито. Градушката е засегнала град Ловеч и отделни села в общините Угърчин и Луковит.

Щетите в момента се установяват от междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане.

Количеството валежи, паднало в Ловеч, е 43 литра на квадратен метър.