Ще глобяват за бране на зелени шипки
Ще глобяват за бране на зелени шипки / netinfo

РИОСВ Плевен ще предприеме масирани проверки на пунктове за билки в Плевенска и Ловешка област за изкупуване на зелени шипки, информират от пресцентъра на инспекцията. От там напомнят, че от няколко седмици плодовете са започнали да зреят. Въпреки това, те все още не са подходящи за събиране с лечебна цел. Зелените и недоузрели шипки, а също така и презрелите, не съдържат толкова витамини и други полезни вещества, заради които се събират и търсят. 

Съгласно специална Наредба за правилата и изискванията за събиране на билки и генетичен материал от лечебни растения, периодът на събиране на месести плодове, в това число и на шипката, е след пълното им узряване. От инспекцията допълват, че неузрели шипки се събират с търговска цел, защото са по-тежки в сравнение с хубаво узрелите.

Ако при проверките на пунктовете бъдат установени нарушения, извършителите могат да бъдат санкционирани до 3 000 лева за физическите лица и до 5 000 лева за юридическите. Сигнали за нарушения за събиране и изкупуване на зелени шипки могат да се подават на зеления телефон на РИОСВ Плевен 064 806-951.