С уважение към виното и Св. Трифон...
С уважение към виното и Св. Трифон... / Darik News
С уважение към виното и Св. Трифон.....
25626
С уважение към виното и Св. Трифон.....
  • С уважение към виното и Св. Трифон.....

Снежен и хлъзгав се оказа първият ден на Малък Сечко. Ден, в който църквата почита Св. Трифон - лечител, прославил се с чудесата си. Роден в Мала Азия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Затова празникът е посветен на лозите, а св. Трифон се смята за покровител на лозарството и винарството. Така стигаме до същността на днешния ден - да се отдаде почит на светеца, чрез пийване на руйно винце. Било то червено или пък бяло, кой каквото обича.

Важното е да има наздравица, защото както е тръгнало, скоро българите в по-малките населени места ще се лекуват с вино, тъй като болниците ще бъдат закрити. Може би ще помагат и молбите към св. Трифон, защото тези към здравния министър остават като че ли нечути. Според народния обичай, 1 февруари - или 14-ти по стар стил, си е празник на лозарите, кръчмарите и градинарите. Най-безстрашните от тях сигурно вече са посетили някое лозе да зарежат въпреки пухкавата снежна покривка, която спечелихме от джакпота на времето днес.

Печеливш билет са изтеглили и тези, които са се добрали до бъклицата с вино. Тя е нещо като "Киндер сюрприз", три в едно. Освен, че с виното в нея се поливат зарязаните лози, то сгрява душите на премръзналите лозари и ги навежда на дълбоки размисли за живота. На по-недържеливите на алкохол, виното им играе и лоша шега. Ако почнат да преплитат крачета и да им се вижда пътя троен, голяма е вероятността да се озоват полегнали на меко в снега. Лошо няма, стига някой от лозарската дружина да не е толкова опиянен и да помогне. Всички присъстващи на зарязването имат и още една тежка работа да свършат - да направят избор, но не на народен представител, а на Цар на лозята. Критерият за подбор е много важен - царят трябва да е имотен човек. Причината е, че след зарязването на лозето всички отиват в дома му, а там ще ги чака богата трапеза.

Именици днес са Трифон, Трифонка и Трифона. Ще празнуват още Лозан, Лозана и Лозанка. Всички те, заедно с тези, които ще ги почетат на празника, трябва да са подготвени и за обстановката след като станат от софрата и са изпразнили няколко бутилки вино. Тогава прибирането може да се окаже трудна мисия. Има вероятност заледените улици и тротоари, маскирани отгоре с новонавалял сняг, да се окажат опасно близо до лицето. За това преди да започнете да уважавате свети Трифон, си подсигурете, някой, който да не е чак толкова уважителен и когато вържете кънките, да ви прибире на топло вкъщи.