С два бронзови медала се върнаха състезателите от СКШ Плевен 21
С два бронзови медала се върнаха състезателите от СКШ Плевен 21 / archiv.DarikNews

На Държавните първенства по ускорен шах и блиц за младежи и девойки до 20 години, състезателите на СКШ"Плевен 21" спечелиха два бронзови медала.
Шампионатът се проведе на 1 и 2-ри март във Велико Търново и събра 21 момичета и 34 момчета от над 10 клуба в страната.

СКШ" Певен 21" се представи с девет свои шахматисти, които по принцип се състезават в по- долни възрастови групи. Въпреки разликата в годините, плевенските шахматисти се представиха достойно, като спечелиха два бронзови медала, три четвърти и едно шесто място.

Първият медал за клуба донесе 17- годишният Анатоли Атанасов от първенството по ускорен шах. Анатоли натрупа 5 точки от 7 възможни и допълнителните му показатели му отредиха третото място. Със същия актив четвърти се нареди неговият съотборник Дарио Дерешки - на 15 години. Единадесетото място на Цветомир Борисов - 13 г., с актив от 4 точки също е добро постижение.
Силна игра демонстрира и 8 годишният Валентин Митев. Момчето успя да победи 4 свои съперници, и за 13-то място, което зае в крайното класиране натрупа точков актив за клуба си от това първенство. Другият 8 годишен състезател на "Плевен 21" Михаил Кирков събра 3 точки и зае 23 място.

При девойките до 20 години, 17-годишната Полина Венкова на се пребори за бронза при тежката конкуренция на всички най- силни шахматистки в тази възрастова група. Тя спечели 5 точки и по допълнителни показатели се нареди трета. Нейната съотборничка Александра Иванова на 17 години натрупа 4,5 точки и зае шестото място. Никол Илиева 13 години се нареди дванадесета, а най-малката състезателка на турнира Кристина Апулчева на 7 години изненада всички специалисти с натрупаните 3 точки.

В първенството по блиц до последно с шансове за титлата беше Полина Венкова, но загубата в седмия кръг я нареди четвърта. Нямаше шанс и Дарио Дерешки, който отново беше с равни точки с третия, но по показател остана без медал. Приятното впечатление от играта си затвърдиха Валентин Митев и Кристина Апулчева, натрупвайки съответно 3,5 и 3 точки в крайното класиране.