/ zira pobeda
На 14 юни 2018г. в НЧ”Зора -1990 г.” село Победа се проведе руска вечер. Срещата на приятели на Русия се проведе в своебразната седмица на Русия, когато се отбелязва 12 юни - Националния празник на Руската федерация.

tusiq
zira pobeda

По този повод гости на тържеството бяха Пламен Александров - председател на Областен съвет-Плевен - Национално Движение Русофили и Илиана Николаева- координатор на Движението за Община Долна Митрополия.

tusiq
zira pobeda
            

Участниците в срещата и гостите бяха посрещнати на фона на емблематичната руска песен „Подмосковние вечера”. В лекционната зала на Читалището бе подредена художествена и специализирана литература на руски език, грамофонни плочи на известни руски изпълнители, фотоизложба „Парк Кривякино”в Воскресенск, картинна изложба „Третяковска галерия” и много традиционни руски сувенири и предмети.

В непринуден разговор присъстващите споделиха свои спомени от срещи с руски групи и делегации, от запознанства и кореспонденции с „непознато другарче”.

tusiq
zira pobeda

В празничната атмосфера се зароди идеята да се изгради Клуб Приятели на Русия в село Победа. Така празнът прерасна в учредително събрание и Клуба беше създаден, а за негов Председател единодушно беше избрана Емилия Русева – педагог със специалност Руска филология и ценител на руската култура.

tusiq
zira pobeda
      

Присъстващите изразиха желание да участват в мероприятията на Национално движение Русофили, като се отчита интереса на голям брой деца, които изучават руски език, пеят руски песни и танцуват руски танци.         

tusiq
zira pobeda