Румен Петков:Законът за гражданската регистрация може да ограничи изборната миграция
Румен Петков:Законът за гражданската регистрация може да ограничи изборната миграция / dariknews.archive

Зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков е на мнение, че изборната миграция може да бъде ограничена чрез прилагане на Закона за гражданската регистрация, а МВР да следи процеса и да налага глоби на кметовете, съобщиха от пресцентъра на АБВ. В предаването "Денят започва" по БНТ той обаче коментира, че популистичният прочит на тази процедура може да доведе до нов хаос в изборния норматив. Петков подчерта, че промяната на изборния закон преди избори не е действие, което води до градивни резултати.

„Аз винаги съм бил противник на смяна на нормативната уредба в последния момент, както се прави обикновено. Ние имаме като цяло не лоши норми, но те за съжаление не се изпълняват и сега. Кметовете на населени места, на общини и на райони имат възможността да санкционират нарушителите. По закон кметовете са упълномощените да извършват регистрацията. Очевидно, обаче част от кметовете са заинтересовани от този изборен миграционен факт. Няма как да не смущава фактът, че миналата година в този период имаме 55 000 души, които са си сменили настоящия адрес. Тази година са 91 200".

Румен Петков е категоричен, че именно част от кметовете по места са ангажирани с процеса на изборна миграция. Затова трябва да се помисли по начина за налагане на санкции на кметове и МВР да извърши необходимите проверки, като наложи съответните санкции.