ivajlo atanasov
ivajlo atanasov / dariknews.archive
Настоятелството и ръководството на читалище „Съгласие – 1869 г.“ в Плевен са отправили покана до всички депутати, избрани от 15-ти МИР-Плевен за среща, на която ще им бъдат представени предложения за промени в Закона за народните читалища.
Срещата с народните представители ще се състои в зала „Фоайе“ в читалище „Съгласие-1869 г.“ на 11 декември 2017 г.
 
„Няма как да бъде променен сегашният начин на субсидиране на читалищата, без да бъде променен Законът за читалищата в графата „Разпределение на годишната читалищна субсидия“. Той трябва да бъде променен и то по начин, който да позволи това да стане и то в много обозримо бъдеще, защото е ясно, колко е тежка процедурата при един нов закон“. Това каза пред медиите в пресклуба на БТА в Плевен председателят на Настоятелството в читалище „Съгласие-1869 г.“, Ивайло Атанасов.
Той добави, че е отправил покана до всички читалища за среща на 4 декември, на която да бъдат обсъдени натрупаните проблеми в последно време.
 
Едното от предложенията, които ще бъдат предоставени на народните представители е за прилагане на ограничителна мярка, свързана с броя на жителите на дадено населено място, която да определя и броя на читалищата, които могат да работят в него. Така например би могло едно читалище да се полага на население, наброяващо 10 000 или 15 000 души, посочи като пример Ивайло Атанасов.
 
Друго предложение е решенията на комисията, в която участват представители на всяко едно читалище и на общината да се постигат чрез единодушие и в случай на несъгласие, решаваща роля да има принципалът – Министерството на културата.

По време на срещата с медиите, председателят на най-голямото плевенско читалище Ивайло Атанасов и адвокат Пламен Иванов – член на настоятелството заявиха, че е необходима пълна ревизия на работата на градските читалища.
Според тях, бюджетът е ощетен и трябва да се потърси финансова отговорност от нарушителите, като парите следва да се предоставят на селските читалища.
"Според неопровержими сведения, натискът върху селските читалища е огромен и те са плашени, че ние искаме да им вземем всичко. Няма да имаме никакви претенции по отношение на бройките на селските читалища. Това са единствените културни средища в селата и трябва да им се помага. В Плевен обаче има читалища, които са в груби нарушения. Например при четири субсидирани бройки, някои читалища нямат никаква дейност, а в базата им са описани диван и канапе. Други са без секретар, а председателят е на щат, но пък имат шофьор или пък дърводелец. Трети не поддържат базата си, а председателят е на длъжност „управление и контрол“. 
Това коментира Ивайло Атанасов, като припомни дейността на Балетната школа при читалището със 110 деца, както и на Фолклорен ансамбъл „Мизия“ и Вокална група „Арлекино“, които само след дни ще участват в отбелязването на 140-та годишнина от Освобождението на Плевен.