Провериха строителни обекти за нарушения
Провериха строителни обекти за нарушения / netinfo

30 новостроящи се обекта в Плевен са проверени за няколко дни от експерти на Икономическа полиция при Областна дирекция „Полиция”, криминалисти от Първо и Второ РПУ – Плевен, Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, община Плевен, Областната инпекция по труда и регионалната дирекция за национален строителен контрол. Най-честите нарушения са по линия на пожарната безопасност и трудовото законодателство.

Акцията е протекла на три етапа за времето от 29 юли до 3 август, тя е първата и най-мащабна в последните две години в региона. Проверявана е цялата документация - от разрешения за строеж и сключени трудови договори, до нарушения на нормативните изисквания за пожарна безопасност и издирване на криминален контингент. В хода на акцията са съставени 12 акта за административни нарушения на възложители и инвеститори за неспазване на нормативните изисквания за пожарна безопасност и са връчени 4 противопожарни разпореждания със срокове за изпълнение. Най-честите нарушения са липса на първоначално оборудване за пожарогасене – пожарогасител, липса на съдове за вода или хидрант, до който достъпа е ограничен.

Проверяващите са открили и напълно незаконна постройка в Плевен - почти завършена няколко етажна жилищна сграда, с магазин за хранителни стоки и с цех за производство на закуски.

Друг акцент на проверките са били лица, обявени за общодържавно издирване, предприети мерки за недопускане на кражби на строителни материали, наличие на трудови договори и разрешения за строителни дейности. Констатирани са множество нарушения, за което са съставени актове. В Търговски център в комплекс „Дружба” в Плевен непълнолетна 17-годишна плевенчанка е работила като продавачка без необходимите документи. В хода на проверките са установени работници, наети без трудови договори и осигуровки. На друг обект, отворен преди година, по документи се водят на работа 18 души, а по време на проверкатане е открит никой.

Задържан за 24 часа е и 26-годишен мъж от Плевен, срещу който има висящо досъдебно производство и който не се е явявал при призоваване.