Преглеждат за рак на млечната жлеза 100 жени
Преглеждат за рак на млечната жлеза 100 жени / DarikNews

100 плевенчанки на възраст от 50 до 70 години ще бъдат поканени безплатно да се изследват днес за рак на млечната жлеза. Поводът за това е Международния ден на жената - 8 март, инициативата е част от новата регионална скринингова програма, представена по-рано от проф. д-р Ташко Делийски, ръководител на Онкологичния център и началник на Клиниката по онкохирургия към плевенската университетска болница.

Заложено е тази програма да бъде дългосрочна, за да може за около 3 години да бъдат обхванати между 10 000 и 15 000 жени в рискова възраст. При тези условия ефектът на спадане на смъртността ще дойде след не по-малко от 4-5 години, изчисли проф. Делийски. Инициативата на Центъра е подкрепена от министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, изпълнителния директор на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" Плевен доц. д-р Димитър Стойков, ректора на Медицинския университет Плевен проф. д-р Григор Горчев и ръководството на Българското хирургично дружество.

Събитието е посветено на 145-тата годишнина от създаването на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" Плевен, която ще бъде отбелязана официално през месец април тази година.