Преглед на печата днес
Преглед на печата днес / dariknews.bg

"Китайска роза на 32 години краси детска градина" е водещото заглавие в "Посредник" днес. На уникално дърво се радват малчуганите в детска градина "Първи юни" в жк "Сторгозия" - огромна китайска роза, която отдавна е минала бебешкия си период и сега е истинско дърво. "Нашата китайска роза знае историята на детското ни заведение ОДЗ "Първи юни". То е открито през 1979 година, тогава е посадено и цветето, в саксия без основа. Оттогава стотици деца растат с него. Не знам то ли черпи от тях свежест, или те попиват от неговата сила и красота. Виждам всеки ден как го обгръщат, минавайки покрай него, как се взират в листата и цветовете и си мисля как това цвете създава на поколения деца първата представа за красотата в природата" - това писмо е изпратила директорката на детското заведение Александра Иванчева, заедно с няколко снимки на розата и децата на списание за цветя. Оттам са получили награда - една красива етажерка за останалите цветя, които хич не са малко.

Блок на ужасите за едни и дом за други

Със сигурност може да се обзаложим, че по-мръсно място в Плевен от блока на "Тотлебен" 33 няма. Поне ние не сме виждали. Повод за посещението ни във вторник е решение на Комисията по жилищно настаняване, която на 17 януари е разгледала материали, предоставени и от "Жилфонд" и е решила да бъдат прекратени договорните отношение на част от наемателите на общинските жилища в този блок. Причината, както вече сме писали, е неплащане на наема и консумативите повече от три месеца.
Първото, което поразява, изключая гледката с изтърбушените прозорци и кучетата, ровещи в смрадливите боклуци, изсипани около блока, с влизането е миризмата на урина и фекалии, която се стеле още отвън. Вътре е убийствена. Боклуците се събират на камари в ъглите на всеки етаж, а коридорите се ползват и за тоалетна. И то по двете нужди. Голямата част от апартаментите, които не се обитават, са без врати и прозорци, пълни с боклуци, празни бутилки, дюшеци, парцали и всякаква гмеж. От някогашните бани са останали само стените с откъртени плочи. И нищо друго.

Обсъждаме публично Проектобюджет 2012

Проектът за бюджет на община Плевен за настоящата година ще бъде обсъден публично на среща в зала „Гена Димитрова" на 30 януари, понеделник, от 10:30 ч, информираха от пресцентъра на Общината. На обсъждането може да присъства всеки, който има интерес към темата. При разработването на проекта за бюджет на община Плевен за 2012 г. са взети предвид Планът за развитие на общината за периода 2007-2013 г., както и представената в Министерството на финансите тригодишна прогноза за местните приходи и разходи за бюджета на Плевен за периода 2012-2014 г. Проектът е съобразен и с това, че ще се изпълнява в условията на продължаваща финансово-икономическа криза, се казва в предложението от местната управа. Отчетено е и влиянието на ползваните кредити и вътрешни заеми, намалената такса битови отпадъци и намалената като цяло данъчна тежест за граждани и бизнеса.
Заложените за 2012 г. приходи за община Плевен са в размер на 64 570 378 лева. Тази сума включва парите от Централния бюджет за делегираните от държавата дейности в размер на 30 284 337 лева, собствени приходи на заведения, прилагащи делегирани бюджети - 229 266 лв., преходен остатък в делегираните дейности - 1 689 066 лв. Заложените местни приходи са в размер на 32 367 709 лв., данъчните постъпления - 9 711 000 лв., а неданъчните - 14 937 000 лв., държавната субсидия е 3 923 500 лв.

Престижно отличие за плевенска болница

МБАЛ "Авис Медика" - Плевен с управител д-р Владимир Андреев беше удостоена от "Съвета на европейската научна и културна общност" със "Златен печат" и "Златна значка". Престижните отличия се връчват на културни, научни и бизнес институции допринесли за развитието на науката, културата и икономиката.
Номинациите за Почитни членове на "Съвета на европейската научна и културна общност" се правят от известни български учени и творци с международно признание. Тези отличия удостоверяват приноса на МБАЛ "Авис Медика" - Плевен за развитието на българската медицина, както и общественото признание и високия престиж. С печата могат да се подпечатват всички важни документи на болницата.

Клиенти и продавачи пропищяха от крадци

Народът обедня, огладня и оскотя - кражбите по плевенските магазини станаха всекидневие. Освен че прибират дрехи, ловки крадци и крадли претарашват чантите на клиенти и продавачки, прибират телефоните им и всичко ценно, до което успяват да се докопат. Стряскащото е, че към чуждите вещи посягат нерядко и тийнейджъри или младежи от обикновени семейства. Защото кражбите са препитание не само на мургави джебчии.
"Дойдоха две абсолютно нормално изглеждащи момчета, едното поиска да премери няколко якета, аз му ги подавах в пробната, а другият го чакаше в магазина вътре. Оказа се, че нито едно не му стоеше по вкуса и след като се повъртяха още малко, си излязоха. След по-малко от пет минути забелязах, че телефонът, който ми беше във вътрешния джоб на якето, окачено на стола зад щанда е изчезнал, просто нямам обяснение - точно 2 минути, преди да влязат, говорих по него и го прибрах, значи онзи, който е бил отпред го е взел. Не ме е яд толкова за апарата - беше старичък модел, а за това, че изгубих номерата на всичките ми приятели. Естествено, отидох веднага в офиса на мобилния ми оператор и блокираха веднага картата - тази случка ни сподели един от продавачите в магазин на Старата главна. Още една кражба стана вчера - от магазин за дрехи отмъкнаха чантата с лични документи и пари на продавачка. Тя обаче бе твърде разстроена и не пожела да сподели как точно е станало.