Преглед на печата днес
Преглед на печата днес / netinfo
Преглед на печата днес
49228
Преглед на печата днес
  • Преглед на печата днес

Водещото заглавие в "Посредник" днес е

Шитнахме шистовия газ


Вчера в България се случи нещо добро. Покрай многото лошо. Волята на хиляди граждани доведе до безсрочна забрана за прилагането на технологията хидравлично разбиване, използвана за търсенето и добива на шистов газ, върху цялата територия на България и акваторията й в Черно море. Това одобриха в сряда народните представители с почти пълно мнозинство.
Налагането на пълен мораториум беше подкрепено от всички парламентарни сили след продължили два дни дебати.
Във финалното решение, което определя обхвата на забраната, отпадна добивът на газ от въглища и на нефт от пясъци, както и конфискацията на техниката на фирмите, които незаконно извършват проучвания с хидравличен удар.
Одобрена беше глоба от 100 милиона лева за нарушителите на забраната.
Приетата забрана влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


44 милиона лева ще усвои община Левски по два екопроекта

Вече е в ход проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и доизграждане на ВиК мрежата в Левски. Това стана ясно на специална пресконференция в Общината, на която кметът Любка Александрова представи основните параметри на най-големия обект, изграждан в региона. Договор за стартирането му е подписан на 15 април миналата година в Министерството на околната среда и водите, а стойността на проекта е 43 661 062 лв. Инвестицията ще бъде с европейски пари, отпуснати от Кохезионния фонд, и с 20% национално съфинансиране. Пречиствателната станция ще е за град Левски, т.е. за над 10 000 еквивалент жители. По проекта се предвижда да бъде доизградена канализационната мрежа на града и да бъде направена реконструкция на част от водопровода.

Ще се строи нов затвор в Плевен

Четири нови затвора ще се строят, в София, Варна, Плевен и Бургас, стана ясно в сряда. За софийския, който ще е най-голям, се проучват два терена на Министерството на отбраната. "Чакаме да влезе в сила Законът за публично-частното партньорство. Имаме уверение, че изграждането на затворите ще бъде включено в приоритетни програми за финансиране", заяви зам.-министърът Пламен Георгиев, чийто ресор са затворите и съдебната охрана. Край Варна и Плевен също имало подходящи терени за строеж на места за осъдени. За тях били нужни още 70-80 млн. лв., като е предвидено да поемат до 800 души.


Гонят бат' Джими от ведомственото жилище - не бил си плащал наема повече от година

Най-малко година кандидатът за кмет на Плевен от ПП „Движение експерти за регионите" Алипи Алипиев Деянов се скатавал, без да плаща наема и консумативите на ведомственото жилище, което обитава, научи "Посредник"от директора на ОП "Жилфонд" Боряна Петкова. Месечният наем на апартамента в началото на ж.к. "Сторгозия" който Алипиев, по-известен като бат' Джими, обитава със семейството си, е повече от символичен - 60 лева. Освен наем на "Жилфонд", Деянов дължи и немалка сума на ТЕЦ-а - за инсталацията, която е в дома му, той не е плащал от 2002 година.


Пестят ли стандартите енергия - разясняват на форум в Плевен

Българският институт за стандартизация организира специализиран семинар на тема "Енергиен мениджмънт и предоставяне на енергийни услуги - европейско законодателство и стандарти", който ще се проведе на 19 и 20 януари в Плевен.
Най-лаконично на двудневния семинар ще се дискутира темата пестят ли стандартите и как енергия.
"Нито една организация не може да контролира цените на енергията, правителствената политика или световната икономика. Но тя може да подобри енергийното си управление и да докаже отговорната си политика. Отговорното и пестеливо използване на изчерпващите се суровини има все по-голямо значение в цял свят.