Преглед на печата днес
Преглед на печата днес / archiv.DarikNews

Водещото заглавие в регионалния всекидневник Посредник днес е:

 Промилите падат

 Съветниците ще гласуват освобождаване на управителите на "Инжстрой", "Тибор" и ДКЦ - III

18 точки са включени в поредното заседание на плевенския Общински съвет, което ще се проведе в четвъртък. Сред темите, които се очакват с най-голям интерес, е предложението за приемане на план-сметка за приходите от такса битови отпадъци, както и промени в промилите за нея и в патентния данък. Според текста на предложението за план-сметката, за 2012 г. се определя събирането на такса смет за всяка услуга да става диференцирано така: осигуряване на съдове за съхранение на битови отпадъци - 0.78% от общата такса, събиране на битови отпадъци и транспортирането им до депата или други инсталации и съоръжения за обезвреждане - 31.25% от общата такса.

 Уникалната експозиция "Духовни реликви" откриха в РИМ

С водосвет в понеделник в Регионалния исторически музей беше открита постоянната експозиция "Духовни реликви". Сред официалните гости на събитието бяха областният управител Иван Новкиришки и заместникът му Тошко Гетов. Днес е хубав ден не само за нашия музей и град Плевен, но и за българщината изобщо. С тези думи откри експозицията директорът на РИМ, Стефка Григорова. Изложбата е подредена на мястото на досегашната постоянна експозиция "Духовни връзки с Русия и Европа", като в нея са включени както икони от фонда на музея, така и такива, дарение от плевенчанина Александър Цанков. Идеята за изложбата е на ръководителя на отдел "Възраждане" Олга Петрова, която е автор на тематико-експозиционния план, като активно в реализацията на проекта се е включил и музейният специалист Марио Милев.

 

В Посредник четем още: 

Заминалият на работа в Словения Христофор Пенев

 Нямаше работа за нас, парите за храна бяха колкото за кутия цигари

Преди време писахме, че има няколко оплаквания от хора, заминали да работят в Словения на строителен обект, като обявата бе популяризирана от Бюро по труда. Припомняме, че имаше доста обявени свободни работни места от словенски работодател - търсеха се 220 зидаро-мазачи и общи работници с опит за работа на строителен обект в Словения. Заплащането трябваше да е 500 евро на месец при 8-часов работен ден с пълни осигуровки, като на работниците се подсигурява транспорт, храна и квартира, а в извънработно време ще се плаща допълнително. Трудовите договори се сключваха в България. 25 човека успяха да заминат за Словения, а интервютата в Бюротo внезапно секнаха - българският представител на фирмата заявил, че даже не е в страната. Договорите трябваше да са между 2 и 3-годишни. Оказало се обаче, че интервютата са спрели, защото просто са престанали да наемат работници. Това нaучихме от Христофор Пенев, един от потърпевшите работници, успели да заминат за Блед, Словения.

 

Делото за вота за кмет на Плевен приключи

 След многочасови пледоарии на страните делото за касиране вота за кмет на Плевен приключи. Очаква се решението на съда. Пръв пледоарията си започна адвокатът на жалбоподателя - политическа партия БНД, Георг Спартански. Той заяви, че държавата не е обезпечила правото на равно представяне на гражданите и партиите в изборния процес.  Тези избори бяха нечестни и манипулирани от ГЕРБ и нейните представители както в ЦИК, така и чрез членовете им в ОИК и СИК, хвърли тежки обвинения адвокатът. Започна се с политическо решение на ЦИК да не допусне коалицията ни до изборите, да не говорим, че бе допусната до избори коалиция, ползваща името на Зеленогорски срещу самия него, направи ретроспекция Спартански. Тези избори нямат аналог в най-новата история на България, затова и ни бяха изпратени наблюдатели, въпреки че сме държава членка на ЕС, коментира още той. ОИК ще докажат, че всичко е математическо равенство - дори да бъдат сметнати тези 13 подменени бюлетини в Бохот в полза на Зеленогорски, те пак не стигат за промяна на резултата.

 

Местните данъци вече са електронни

"Знаете ли колко са вашите данъци? Проверете тук."

Преди ден се появи това съобщение на главната страница в новия сайт на Община Плевен. Сайтът може още да е в процес на разработка, но е факт обещаната от новото общинско ръководство възможност плевенчани да проверят в интернет какви задължения имат. Достатъчно е да въведете ЕГН, а за фирмите си - ЕИК, за да видите в табличка задълженията си по години.

Има и раздел "Информация за услуги", но в него засега не за всички услуги има данни, а не са качени и формулярите за документи.

В сайта е изписана банковата сметка и кодовете по вид за плащане на местни данъци и такси.