filharmoniq
filharmoniq / dariknews.archive
От 19-ти до 23-ти май тази година в Плевен ще се състои третото издание на Националния конкурс с международно участие за млади оперни певци "Гена Димитрова". Организатор на музикалния форум е Плевенска филхармония, като той се провежда със съдействието на Министерството на културата и Община Плевен.
"Това е моя мечта и провеждането на конкурса "Гена Димитрова" беше залегнало в програмата на първия ми мандат. Не можах да го осъществя, но ето, че тази година сме на път да реализираме това прекрасно събитие, което са ни завещали Гена Димитрова и Георги Нотев преди 13 години". Това каза пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски. 
Августина Серафимова, която е музиколог в Плевенска филхармония и ръководител на оперативното бюро, което ще се погрижи за осъществяването на фестивала, припомни, че първото издание на Конкурса за млади изпълнители беше през 2006-та година, а второто през 2009-та г. Редът и условията за кандидатстване в конкурса за млади оперни певци "Гена Димитрова" са същите, както и в предните две издания като в него могат да участват жени на възраст от 18 до 32 години и мъже на възраст от 18 до 35 години. 
"Това, което се роди в процес на работата по конкурса е, че започнахме с Национален конкурс и още на второто издание вече имаше участник от друга страна така, че със сигурност и тази година той ще бъде Конкурс с международно участие". Това каза Августина Серафимова, като подчерта, че най-вероятно в четвъртото си издание, конкурсът "Гена Димитрова" вече ще бъде със статут на международен конкурс, "нещо, което Гена Димитрова заслужава, защото тя беше гражданин на света".

Председател на журито на третия Национален фестивал с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова“ ще бъде Найден Тодоров, който е директор на Софийска филхармония. Членове на журито ще са: българската оперна певица-мецосопран Александрина Милчева, Дарина Такова, която беше и в предното издание част от журито, Калуди Калудов и Андриан Холендер – режисьор и импресарио, чийто баща повече от 25 години е бил директор на Виенската „Щатсопер“.
Наградите в конкурса са: Първа награда за мъже и жени е по 3000 лева и втора и трета награда са съответно 2000 и 1000 лева. Предвидена е и награда за изпълнение на българска песен.
Любомир Дяковски  уточни, че концертът на лауреатите от конкурса "Гена Димитрова" ще се състои на 23-ти май заедно с Плевенска филхармония с диригент Найден Тодоров. "По всяка вероятност концертът ще се състои на откритата сцена на Водната каскада в Плевен в навечерието на 24-ти май", уточни Дяковски като изказа дълбоката си благодарност към Община Плевен за оказаната сериозна финансова подкрепа.