Представиха Набуко в Плевен
Представиха Набуко в Плевен / netinfo
Представиха "Набуко" в Плевен
26888
Представиха "Набуко" в Плевен
Представиха "Набуко" в Плевен
  • Представиха "Набуко" в Плевен
  • Представиха "Набуко" в Плевен

Започналата разработка на техническия проект за изграждане на газопровод „Набуко", неговото трасе и подробности около съоръженията, които ще го съпътстват бяха представени на информационна среща в Плевен. Присъстваха представители на местния инженер на проекта за територията на Република България "Химкомплект Инженеринг" АД София и фирмата "Геомарин Център" ООД София, която е независим консултант и изготвя протоколите за оценка и въздействие върху околната и социалната среда.

Предвидено е в област Плевен трасето да преминава през землището на общините Плевен, Левски, Пордим, Долни Дъбник, Кнежа и Искър. С ръководствата на тези общини вече са направени и предварителни срещи. Общият километраж на трасето през Плевенска област е около 120 км. Предвижда се през месец октомври или ноември да се знае окончателното трасе и земите, през които ще минава газопроводът, а той ще бъде реализиран в края на 2014 - началото на 2015 година, каза Крикор Топакбашиян - директор на дирекция "Маркетинг и търговска дейност" на "Химкомплект Инженеринг". Чуйте го в звуков файл 1. 

Тъй като земите, през които ще минава газопроводът в България са с различен статут - има и от горския фонд, земеделска земя както и територии по НАТУРА, се прави доста задълбочена и обемна оценка на риска за околната среда. Ще бъде отчетена сезонната динамика на застрашените видове, евентуалните вреди, които могат да настъпят за климата, местата на дадени източници на питейна вода. За първи път в България се прави и оценка на социалната среда на местата, през които ще минава Набуко, каза Генади Алексиев от "Геомарин Център" /звуков файл 2/. 

На срещата Крикор Топакбашиян отправи апел към ръководството на всички общини, през чиято територия ще минава Набуко, ако има влезли в сила инвестиционни намерения, да представят карта на проектантите, за да се съобразят съответно и те с това. По план се предвиждат и срещи с обществеността в населените места, за да могат хората да разберат повече за газопровода.