Плевенска филхармония закри с концерт проекта Фортисимо в клас
Плевенска филхармония закри с концерт проекта Фортисимо в клас / dariknews.bg

На 27 април, Плевенска филхармония изнесе заключителния концерт по проекта "Фортисимо в клас".
На четвъртокласниците от СОУ „Иван Вазов" отново бяха показани инструментите, които изучаваха в специалните часове в училище, но сега вече в реалната среда на симфоничния оркестър. Бяха представени отделните групи в оркестъра -  струнни, духови и ударни инструменти със самостоятелни изпълнения.

Плевенска филхармония закри с концерт проекта "Фортисимо в клас"
netinfo

Децата имаха възможност да се докоснат до музиката на Щраус, Моцарт, Вивалди, Чайковски, както и на музиката от филма "Междузвездни войни".

А именно за изпълнението на "Малка нощна музика" от Моцарт, водещата от БТВ, Ани Цолова, покани някой от четвъртокласниците да застане зад диригентския пулт, най - бърз се оказа Огнян и с помощта на маестро Славей Тинчев, за броени минути се изяви в ролята на диригент на Плевенска филхармония.

Плевенска филхармония закри с концерт проекта "Фортисимо в клас"
netinfo

Директорът на СОУ „Иван Вазов" Димитър Митев сподели: "Когато ми се обадиха от Плевенска филхармония с предложението за проекта, изобщо не съм се замислял и за секунда, защото това е нещо чудесно, нещо което аз като директор виждам за първи път да се прави по този начин. Трябва да върнем децата към истинската музика".

Проектът, който се финансира от фондация "Америка за България" и е по идея на Максим Ешкенази, стартира през септември миналата година и премина под формата на девет урока, изнесени в класните стаи на учениците от СОУ "Иван Вазов" в Плевен, разказа директорът на Плевенска филхармония, Евлоги Илиев и сподели, че се обсъжда провеждането на такъв проект и през следващата учебна година.

На уроците, провеждани в класните стаи през изминалата учебна година бяха представени почти всички музикални инструменти, които влизат в състава на симфоничния оркестър. Музикантите, които запознаваха децата с музикалните инструменти  са Ана-Мария Солакова - контрабас, Симеон Серафимов - ударни, Венeлин Цанков - цугтромбон, Елена Николова - цигулка, Валентина Стоянова - флейта, Иво Данчев - тромпет, Виктория Генова -виолончело, Здравко Иванов - кларинет, Моника Драганова - фагот, повечето от тях са и преподаватели и в НУИ "П. Пипков" - Плевен.

Водещата сутрешния блок на БТВ, Ани Цолова, която е възпитаничка на СОУ "Иван Вазов" разведе децата в света на музикалните инструменти, чрез любопитни истории и сподели, че е изумена от прекрасните изпълнения на оркестъра, както и от вниманието

Плевенска филхармония закри с концерт проекта "Фортисимо в клас"
netinfo

Заключителният концерт се проведе на 27 април в зала „Катя Попова" от 11:00 часа.Тук е интересно да се отбележи, че в същия ден и в същия час - от 11:00 часа, в София се проведе концерт с който се отбеляза финала на проект „Фортисимо", който бе осъществен и в столицата през тази учебна година.

В концерта в София участваха Максим Ешкенази, Веско Пантелеев - Ешкенази и Любо Нейков.