ПГЛВ-Плевен отбеляза тържествено 125 г. от създаването си
ПГЛВ-Плевен отбеляза тържествено 125 г. от създаването си / dariknews.archive

Професионалната гимназия по лозарство и винарство "Александър Стамболийски" в Плевен отбеляза с тържествен концерт 125-годишния си юбилей на 11 май 2015 г. в ДКТ"Иван Радоев".

ПГЛВПлевен отбеляза тържествено 125 г от създаването си
netinfo

"Вече 125 години училището ни пише своята история, гради традиции, живее с пулса и предизвикателствата на времето. Екипът ни е отговорен пред бъдните поколения, да им предадем силата на духа на лозаро-винарската гимназия", каза в словото си директорът на гимназията Бисерка Илиева.

Тя получи почетни грамоти и плакети от президента на Република България, Министерството на образованието и науката и Министерството на земеделието, Аграрния университет в Пловдив, както и от Община Плевен и Общински съвет - Плевен.

Сред официалните гости на тържеството бяха народният представител Найден Зеленогорски, областният управител Ралица Добрева, кметът проф. Димитър Стойков, председателят на местния парламент Дарин Ангелов, общински съветници, ректори на висши учебни заведения, директори на училища, бивши и настоящи учители и ученици.

ПГЛВ"Ал. Стамолийски" - Плевен е основана през 1890 г. и е първото в страната специализирано учебно заведение за подготовка на кадри в областта на лозарството, овощарството и винарството.
Идеята за откриване на училището е на тогавашния Окръжен съвет в града, начело с Тодор Табаков.

На 1 септември 1890 г., под ръководството на директора Никола Емфеджиев, в Плевен се открива Българско окръжно практическо земеделско училище. Две години след основаването му за нуждите на училището е построена и винарска изба с капацитет 400 тона - най-голямата и модерно оборудвана за времето си на Балканския полуостров.

През годините училището е печелило редица награди - общо 37 златни и сребърни медала от национални и международни конкурси. Освен множеството отличия гимназията е дала на България един министър-председател - Александър Стамболийски, трима министри на земеделието, трима академици, 28 професори и 14 научни работници.
Днес ПГЛВ „Александър Стамболийски" е носител на най-високото отличие в българското образование - орден „Кирил и Методий" I степен."