beklemeto
beklemeto / dariknews.bg
Традиционният събор надпяване на Беклемето, който събира ежегодно хора от златната възраст в Балкана, ще бъде тази събота и неделя. Събрал голяма популярност, този събор привлича толкова много хора, че организаторите от Културния клуб на пенсионера са принудени да отказват някои заявки. Голямата поляна в планинското градче очаква своите гости, които неуморно се хващат на хорото, когато от сцената мелодията е по-игрива. Компетентно жури от местни специалисти ще оцени по достойнство най-добрите изпълнители.

По същото време в комплекса ще се състои и 53-ата по ред национална пчеларска среща „Север-юг“, организирана от пчеларските дружества в Троян и Карлово и подкрепена от двете общини. Тя ще бъде открита от певиците към читалището в Дълбок дол с ръководител Пенка Петрова. След приветствията на официалните лица ще бъде традиционната лекция, този път по темата „Отглеждане на пчелни майки и процеси на рояване в пчелното семейство“.
За лектор е поканен доц. Пламен Христов от Дебелец.

Пчеларската среща е съпътствана от изложение на мед и други пчелни продукти, както и на всичко необходимо за този сладък като краен продукт занаят. Към всеки изложител организаторите предявяват изискване да предлага сертифициран пчелен мед.