Панорама „Плевенска епопея 1877” води в класацията за символ на Плевен
Панорама „Плевенска епопея 1877” води в класацията за символ на Плевен / netinfo

Панорама „Плевенска епопея 1877” е на първо място в класацията за избор на символ на Плевен. За нея до сега в сайта на община Плевен са дали гласа си над 40 на сто от о 309-те плевенчани, включили се в анкетата.

Класацията е част от кампанията „Избери символ на Плевен”. Инициатори са община Плевен и Консултативният съвет по туризъм. Инициативата е в подкрепа на плевенската идентичност, за добър имидж на Плевен пред България и света и за развитие на туризма в областния център.

Около 20 на сто от гласувалите са отредили второто място на Водната каскада, следвана от предложението символ на града да е Параклис-мавзолея „Св. Георги Победоносец”, за който са дали гласа си 19,09 на сто от анкетираните. Само 8,41% от участниците в допитването са гласували за това парк "Кайлъка" да бъде символ на Плевен. За другото предложение – паметника на Майка България събраната подкрепа е от 1,94 %. С еднакви резултати до момента са Историческия музей и община Плевен - 1,62 %. Най- нисък е вотът за Галерия ”Светлин Русев”- 0,3%. Над 5 на сто са тези, които са дали други идеи за символ на града извън посочените осем варианта в анкетата.

Кампанията „Избери символ на Плевен” ще продължи и през септември, а през ноември ще бъдат обобщени всички мнения.