От ТЕЦ-Плевен отново излизат на протест на пътя София - Русе
От ТЕЦ-Плевен отново излизат на протест на пътя София - Русе / archive.dariknews

От 5 до 7 ноември 2014 г. служители от ТЕЦ-Плевен ще проведат едночасови протестни действия. Мястото отново ще бъде на главния път София - Русе - при разклона за село Згалево, където се проведоха миналите протестни действия през септември т.г.

Протестите са против неадекватните действия от страна на НЕК-ЕАД по отношение на разплащането на произведената електрическа енергия от енергийните дружества.

От синдикалната организация в топлофикационното дружество припомниха, че по време на първите протестни действия през септември размерът на задълженията на НЕК-ЕАД са били в размер на 27,4 милиона лева с неизплатени фактури от месец май до септември.

"По настоящем задълженията на НЕК-ЕАД вече възлизат на 30,5 млн. лева като в същото време нашите задължения към доставчика ни на природен газ - "БУЛГАРГАЗ"-ЕАД вече са в размер на 29, 2 млн. лева. Виждате как само в рамките на един месец нежеланието на НЕК-ЕАД да предприеме каквито и да са стъпки по посока решаване на поставените проблеми доведе до увеличение на междуфирмената задлъжнялост с 3 млн. лева.

В същото време "БУЛГАРГАЗ"-ЕАД изисква от нас освен натрупаните задължения за изконсумиран природен газ, и авансови плащания на горивото за бъдещи периоди. Това води до увеличаване на задлъжнялостта ни към доставчика. При цялото ни желание да бъдем коректни в изпълнение на договорените отношения между нашите две дружества, ние сме изпаднали в невъзможност да извършваме плащания към "БУЛГАРГАЗ"-ЕАД.

Вследствие на тези обстоятелства накараха "БУЛГАРГАЗ"-ЕАД да ни предупреди, че ще ни наложи ограничение на доставките на природен газ с 50 %. Това е недопустимо в началото на отоплителния сезон и заплашва нормалната доставка на топлинна енергия за град Плевен", се казва още в съобщение до медиите.