От Борба с градушките в Долни Дъбник излизат на протест
От Борба с градушките в Долни Дъбник излизат на протест / dariknews.archive

Протестна нота с искане за нормативно регламентиране на необходимия брой работещи в Изпълнителна агенция „Борба с градушките” и увеличаване на унизително ниските заплати на работниците и служителите, са изпратили до представителите на изпълнителната власт от Браншовия синдикален съвет в агенцията.

Това съобщиха на среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен областния лидер на КНСБ в Плевен Янчо Андонов и председателят на синдикалната организация в поделението в Долни Дъбник на ИА „Борба с градушките” Цветослав Христов, заедно с негови колеги.

В протестната нота се казва, че ако до 28 юли 2015 г. не се вземат мерки по поставените въпроси, още същия ден ще започнат символични протестни действия в контролните пунктове по регионите във всичките 200 ракетни площадки в страната.

В Плевенска област площадките са близо 20 като в системата в областта работят 60 души стрелци и 20 специалисти, при изключително тежки условия - без вода, работно облекло и ток, и при мизерно заплащане.

На срещата с медиите стана ясно, че този бранш се издържа от държавата с по-малко от 8 млн. лева, при положение, че в селското стопанство се реализират няколко млрд лв. печалба годишно.

В момента 758 работници и служители в системата се издържат с парите, отпускани за 593 работници и служители и съответно става ясно, че държавата не заплаща труда на 165 работещи в системата, се посочва в протестната нота до управляващите.

395 лв. е средната работна заплата на стрелците, специалистите като смените им са по едно денонощие и половина - 36 часа.

По време на протеста в последните дни на юли, служителите няма да преустановят работата си. „Ако до тогава не се изпълнят нашите искания, ще пристъпим към ефективни протестни действия”, се посочва в протестната нота от работещите в Изпълнителна агенция „Борба с градушките”.