Осигуряват безплатна психологическа помощ на онкоболни
Осигуряват безплатна психологическа помощ на онкоболни / sxc.hu

40 онкоболни плевенчани и семействата им ще получат безплатна помощ за справяне със стреса от тежката диагноза. Това е една от услугите, които ще се предлагат в Центъра за социална рехабилитация и интеграция «Надежда за всички» в Плевен, съобщи Лора Христова, председател на сдружение "Галатея" Плевен, което реализира проекта.

Сдружението оказва подкрепа на хора, сблъскали се с диагнозата рак. Центърът ще бъде финансиран по ОП «Развитие на човешките ресурси» чрез Европейския социален фонд. Участниците в проекта ще имат възможност да ползват услугите на психолог, онколог, хистолог, да участват в групи по взаимопомощ, за да се научат да поемат отговорност за живота си и сами да си помогнат.

Със средствата, отпуснати по проекта, ще се плаща на специалистите и онкоболните ще ползват услугите им безплатно, допълни Лора Христова. По думите й, подборът на участниците в проекта ще се осъществи, след като потребителите попълнят анкетни карти.

В тях те ще посочат какво е състоянието им и това на тяхното семейство, а също и от какъв вид помощ се нуждаят. Чрез осъществяването на проекта се цели да се повиши качеството на живот на онкоболни плевенчани, превенция на социалното изключване, подчерта председателят на сдружение "Галатея". Центърът "Надежда за всички" ще се помещава на третия етаж в сградата на Областна администрация Плевен, стая  312.