zatvor
zatvor / dariknews.archive
Нс поредното си заседание, Общинският съвет в Белене единодушно гласува за оставането на местния затвор, който е като визитка за дунавската община. "С него са свързани съдбите на редица жители на града", посочва в заключението си председателят на местния парламент, д-р Бистра Павловска.

До това решение се стигна, след като в деловодството на Общинския съвет през февруари е получено писмо от омбудсмана на Република България Мая Манолова, съобщава БТА.

В него тя посочва, че във връзка с извършена проверка от Националния превантивен механизъм в затвора в  Белене през октомври 2017 г. и на основание чл. 19, ал. 2, т. 4 от Закона за омбудсмана, отправя препоръка Общинският съвет в Белене да изпрати на министъра на правосъдието "Становище относно закриване или запазване на Затвора в град Белене".

Мястото за изтърпяване на наказание е основано през 1949 г. То се намира на територията на дунавския остров Персин. В него се настаняват осъдени на лишаване от свобода пълнолетни мъже от категорията Закрит тип за нерецидивисти и рецидивисти, Открит тип, както и такива, по отношение на които е постановена мярка за неотклонение "Задържане под стража" за извършени престъпления на територията на областите Добрич, Разград, Силистра и Русе.