/ dariknews.bg
От 18:00 часа в залата на ДКТ “Иван Радоев в Плевен ще се проведе тържественият концерт, с който ще бъде отбелязана 58-та годишнина от създаването на Плевенското средно музикално училище - НУИ “Панайот Пипков“.

Пореден 4-ти Международен фестивал на китарата предстои в Плевен

Програмата на концертя включва индивидуални и ансамблови изпълнения на възпитаници на училището от всичките класове на обучение. Историята на Плевенското средно музикално училище започва със заповедта за неговото откриване - № I-1433 от 15 април 1960 г., а на 15 септември то отваря врати за своя първи випуск.

Официално обявиха създаването на Фондация "Божко Шойков"/СНИМКИ-ВИДЕО/

Година по-късно то приема името на един от апостолите на българската музикална култура Панайот Пипков. Новата самостоятелна сграда, по проект на арх. Пантелей Панов, се открива на 23 ноември 1968 г.

В училището се изучават класически инструменти, акордеон и оперно пеене, а от 1966-та и българските народни инструменти кавал, гайда, гъдулка и тамбура. През 1987 г. се открива специалността народно пеене и от 2002 г. народни танци.

Със заповед РД 14-152 от 20 септември 2004 г. на министъра на Министерството на образованието и науката СМУ “Панайот Пипков” получава статут на Национално училище по изкуствата. Година по-късно се въвежда изучаването на изобразително изкуство - живопис, скулптура, графика.

Започват концертите в чест на годишнината от рождението на Божко Шойков

Пръв директор на плевенското музикално училище е Иван Свиларов, от 1961 г. в продължение на 34 години на ръководния пост е Божко Шойков, а от 1995 г. – Жечка Димитрова. Панайот Пипков е автор на музиката на „Всеучилищен Химн на Св. Св. Кирил и Методий“ („Върви народе възродени“) по текст на Стоян Михайловски.

Химна е написан докато е учител по музика в Ловеч. Песента се ражда спонтанно през 1901 г. в час по пеене в Ловчанското Петокласно мъжко училище, когато учителят – композиторът Панайот Пипков, вижда как един ученик вглъбено чете стихотворението на Стоян Михайловски „Върви народе възродени“.

Той взима тебешира и още преди урока да е свършил, написва нотите на музиката на черната дъска.