bojko shojkov
bojko shojkov / dariknews.archive
На 30 октомври в пресклуба на БТА в Плевен беше представена поредицата от събития, с които се отбелязва 85-та годишнина от рождението на дългогодишния директор на плевенското Музикално училище, сега Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" - Божко Шойков.
Основен организатор на събитията, в които основен акцент е музиката, е малката дъщеря на директора Венцислава Шойкова – възпитаник на училището, която живее във Франция.
„Реших, че честванията трябва да бъдат водени от Оливие Олт, който през 1988 година направи и оглави Европейския симфоничен оркестър със седалище в Париж – едно от първите неща, които обединиха хора от 19 националности и това е третият път, когато той гостува в Плевен“, каза Венцислава Шойкова като благодари на директора на Плевенска филхармония Любомир Дяковски за подкрепата и организирането на концерт, в който заедно с плевенските филхармоници на една сцена ще излязат 8 солисти и два хора под диригентската палка на Оливие Олт.

bojko shojkov
dariknews.archive

Пред медиите диригентът сподели, че отново има удоволствието да преоткрие оркестръра на Плевенска филхармония. Оливие Олт обясни, че към идеята за честването на 85 години от рождението на Божко Шойков, програмата на концерта е обвързана и със 100-годишнината от смъртта на Жан Клод Дебюси, както и с невероятното творчество на Бетовен чрез финала на 9-та симфония на композитора, в която е именно и познатата „Ода на радостта“.
Директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски каза, че с концертите тази седмица ше се припомни на плевенската общественост, кой беше Божко Шойков, а и по-младите, които не го познават ще научат повече за него.
Поредицата от събития и концерти за честването на Божко Шойков, който освен директор на Музикалното училище в Плевен е и диригент, цигулар, педагог, композитор и общественик ще започне днес с поднасяне на цветя пред неговия барелеф пред едноименната зала в НУИ“Панайот Пипков“ в 17:00 часа, след което ще бъде открита изложбата „Музиката е моята религия”, която в 12 пана е събрала част от живота на Божко Шойков. Автори на паната са художниците Пламен Пенов и Сашо Камбуров.
В 18:00 часа ще започне концерт с изпълнения на ансамбли от настоящи ученици на Националното училище по изкуствата.
На 31 октомври е предвидена „Среща на поколенията”, в която ще участва дъщерята на Божко Шойков – Венцислава Шойкова, както и проф. Емил Янев, който е един от основателите и от първите диригенти на Плеевенска филхармония. Ще участват и хор „Кайлъшко ехо“ и бивши изпълнители от хор „Катя Попова“
На 2 ноември на сцената на читалище „Съгласие” е концертът на Плевенска филхармония със солисти четирима цигулари, бивши възпитаници на НУИ „Панайот Пипков. В концерта за първи път в Плевен ще прозвучи Концерт за четири цигулки и оркестър от Вивалди като нотите са предоставени директно от симфоничния оркестър на Кан, за което е съдействала Венцеслава Шойкова.
Продължението на поредицата от концерти по повод честването на 85 години от рождението на Божко Шойков ще бъде на 3 ноември, от 16:00 часа в ХГ Колекция „Дарение Светлин Русев”, когато 12 солисти ще свирят в концерт, организиран от новосъздадената фондация на името на Божко Шойков.
„Идеята е всяка година по повод рождението на Божко Шойков да организираме подобен концерт, с който да обогатяваме плевенския културен живот", обясни Венцислава Шойкова.

Кой е Божко Шойков:

Диригент, цигулар, педагог, композитор, общественик – Божко Шойков, е роден в Угърчин, Ловешко. Завършва Българската държавна консерватория в София (дн. Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”) през 1956 в класа по хорово дирижиране на проф. Георги Димитров. Творческата си дейност започва в Пазарджик като диригент на градския представителен оркестър, а по-късно – главен художествен ръководител и диригент в Драматично-музикален театър, където поставя оперети на Щраус, Калман, Вълчев, Милютин.

От 1 ноември 1961 Шойков става директор на Музикалното училище в Плевен, а 7 години по-късно (1968) открива първата в страната сграда на музикалнообразователен институт със собствена концертна зала, библиотека, физкултурен салон и учебен стол. В продължение на 34 години той разширява и обогатява дейността на училището с откриването на специалностите Народни инструменти и Народно пеене, сформира се учебен хор, духов оркестър, народен хор, акордеонен оркестър, перкусионен ансамбъл „Акцент”. През 1962 Шойков създава учебния симфоничен оркестър, а през 1991 възстановява струнния камерен оркестър, привличайки в състава му най-изявените млади щрайхисти. През май 1995 оркестърът печели първа награда на 43-я европейски музикален младежки фестивал в Неерпелт – Белгия.

В Плевен Шойков се изявява и като хоров и симфоничен диригент на Плевенската филхармония, дирижира представления на самодейната оперета. От есента на 1964 става художествен ръководител и диригент на хор „Трудова песен”, който от юли 1967 носи името на незабравимата оперна прима Катя Попова. В продължение на 15 години развива със състава изключително активна дейност в Плевен, страната и чужбина, печели много отличия, сред които сребърен и златен медал на Третия републикански фестивал в Русе.

От 1979 в продължение на близо 20 години Шойков е диригент на туристическия хор „Кайлъшко ехо” – състав, с който изнася десетки концерти, записва плоча, печели златен медал от прегледите на художествената самодейност.

Божко Шойков е автор на музика към комедията „Дяволската воденица” от Изидор Щол, балета „Пепеляшка”, оперетите „Градче край Марица” (либрето Н. Булев) и „Вълшебният ключ” (текст Н. Трендафилова), мюзикъл „Разузнавачи” (текст на Н. Булев), дуети за два цугтромбона и пиано, два тромпета и пиано, театрална сюита „Дяволската воденица” за симфоничен оркестър, кантата „Октомври” за соло баритон, смесен хор и симфоничен оркестър, сюита върху пет Ботеви песни за квартет медни духови инструменти, „Щастливо детство” – музика за духов оркестър към масови гимнастически упражнения (сценарист Хр. Данов), 6 клавирни миниатюри за най-малките, множество обработки, аранжименти и оркестрации за различни състави, десетки детски, солови и хорови песни, някои от които по собствен текст.

Многократен Лауреат от Републикански фестивали на художествената самодейност, Шойков е носител на орден „Кирил и Методий” I, II и III степен, „Златна лира” на СБМТД, златна значка на ЦСПС, юбилейни медали, грамоти и почетни знаци.