НУИ П.Пипков-Нишката между миналото и бъдещето на плевенската култура
НУИ П.Пипков-Нишката между миналото и бъдещето на плевенската култура / archive.dariknews

На 29 ноември - денят, в който НУИ "Панайот Пипков"-Плевен отбеляза патронния си празник, беше открита официално изцяло реовираната база на училището.

Като благодари на Министерството на културата, което е бенефициент по проекта, по който беше извършен ремонта в НУИ "Панайот Пипков", кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков каза: „Вие го заслужавате, защото това е училище от национален мащаб и значение".

НУИ "ППипков"Нишката между миналото и бъдещето на плевенската култура
netinfo

Той посочи, че тук са създадени поколения творци, прославили не само Плевен, но и България по европейските и световните сцени и припомни, че от тук са тръгнали много лауреати на европейски и международни награди.

Председателят на училищното настоятелство в училището Петя Василева, която е зам.-председател на Общински съвет-Плевен каза, че не е случаен фактът, че откриването на обновената сграда на училището става успоредно с две важни за страната ни събития - отбелязването на 80-годишнината на академик Светлин Русев и 90 години от рождението на Катя Попова.

НУИ "ППипков"Нишката между миналото и бъдещето на плевенската култура
netinfo

„Това училище е нишката между миналото и бъдещето на плевенската култура и тук се раждат талантите, които в последствие достигат върховете на колосите. Не е случаен фактът, че именно това училище беше избрано за да бъде направено такова голямо вложение в материалната му база. Това според нея ще допринесе учителите и възпитаниците с училището да творят в една достойна и заслужена среда.

Петя Василева направи връзка с това, че по време на отслужения водосвет по време на церемонията, купата със светена вода падна и се разля на сцената на обновената зала на НУИ "Панайот Пипков", която носи името на дългогодишния директор на училището Божко Шойков. В духа на това, че няма случайни неща, Василева каза, че очевидно в тази зала ще се творят нови успехи.

Директорът на Дирекция „Съвременно изкуство и художествено образование" при Министерството на културата Красимира Филипова, представи проекта за малко над 1 712 000 лева, по който беше обновена базата в НУИ "Панайот Пипков" в Плевен. Тя поздрави директора на училището Жечка Димитрова и сподели, че след тежката работа, свършена от нея, спокойно ще може да изпълнява функцията по сроителен надзор в бъдещи проекти.

Поздравления за откриването на обновеното училище поднесе и областният управител на Плевен Илиян Йончев.

НУИ "ППипков"Нишката между миналото и бъдещето на плевенската култура
netinfo