Нана Гладуиш: Крайно време е държавата да си поеме функциите по отношение на онкоболните
Нана Гладуиш: Крайно време е държавата да си поеме функциите по отношение на онкоболните / dariknews

"Крайно време е държавата да си поеме функциите, защото това са много социално значими заболявания, лечението на които изисква много сериозна техника, и диагностициране, което се оказва проблем в България.

Трябва да се инвестират пари, не само в техника, но и в това, да се дават направления на пациентите и те да бъдат диагностицирани правилно и навреме. Като носител на такава диагноза мога да кажа, че срещам жени в изключително напреднал стадий, защото тяхното заболяване не е било правилно диагностицирано".

Това сподели за Дарик известната ТВ водеща и основател на фондация "Една от осем" Нана Гладуиш, която бе специален гост на празника в МБАЛ"Св. Панталеймон", организиран по повод Международния ден на хората, преживели онкологично забполяване.

Нана Гладуиш Крайно време е държавата да си поеме функциите по отношение на онкоболните
netinfo

Тя даде пример с открит тумор в гърдата при мамография, след което не се предприема понанатъшно и задълбочено изследване и се прилага стандартизирана схема на лечение, но след месеци се налага да се направи PET-CT скенер или ядреномагнитен резонанс, когато се оказва, че още в самото начало пациентката не е била само с тумор в гърдата, но тя е лекувана само за тази зона, вместо много по-рано да се приложат лекарства и химиотерапия, за да се овладеят метастазите.
Според Нана е необходимо още при диагностицирането на заболяването да се приложи ядреномагнитен резонанс или PET-CT - скенер.

Тя обясни, че този вид изследвания вече съществуват в България, но е много трудно получаването на направление за тях, защото те са скъпи и изобщо се дават само при крайни нужди, което реално не е целта, а тя е все пак да има една сигурност в липсата на далечни метастази в тялото.
Нана сподели, че начинът, който е избрала със създаването на фондацията си, която вече работи заедно с фондация "Св. Иван Рилски" е, не да вдига палатки пред Народното събрание, а да помага с по-малки стъпки на отделния човек.

Нана Гладуиш Крайно време е държавата да си поеме функциите по отношение на онкоболните
netinfo

„Аз не мога да излекувам хората, но мога да им помогна да вземат правилното решение, как да се лекуват и за това аз казвам: Недейте да оставяте всичко връцете на лекарите. Да, те ще ви лекуват, но вие трябва да знаете всяка една стъпка и да четете и да се информирате, защото заболяването е сериозно и ако ти е влязло в къщата, ти трябва да се подготвиш за един много, много сериозен разговор и битка с него".

Д-р Елиза Георгиева - съосновател на фондация "Св. Иван Рилски" обясни, че денят се чества от 1991 година, когато е включен в Световния онкологичен календар. „Тази дата тябва да се отбелязва, защото всяка една година е успех и колкото повече години се натрупват, толкова е по-голям успехът за всеки един човек.

На гостите на празника беше поднесена богата програма с изпълнения на деца от плевенски детски градини и възпитаници на НУИ"П.Пипков" - Плевен.

Нана Гладуиш Крайно време е държавата да си поеме функциите по отношение на онкоболните
netinfo

Нана Гладуиш Крайно време е държавата да си поеме функциите по отношение на онкоболните
netinfo