Над 3 млн. лева са щетите от дейността на престъпна плевенска група
Над 3 млн. лева са щетите от дейността на престъпна плевенска група / archive.dariknews

Плевенските полицаи разкриха икономически престъпления, нанесли щети на републиканския бюджет в размер на над три милиона лева. Дейността на трима плевенчани за извършване на данъчни престъпления е разкрита при специализирана акция на икономическа полиция при ОД на МВР - Плевен.

Разплитането на случая е започнало през лятото на 2013 година. Операцията е предприета на 24 октомври във връзка с досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура - Плевен.

Както вече съобщихме, за времето от 7:00 до 19:00 часа, полицаите бяха щурмували два офиса на фирми, осъществяващи счетоводни услуги в града и един частен дом.

По време на акцията от счетоводната кантора на 40-годишен - счетоводен консултант и пълномощник на 29 фирми, са установени и иззети множество фактури, за които има данни, че отразяват нереални сделки с фирми контрагенти, две оригинални пълномощни, издадени от собствениците на фирми на името на 40-годишния, DVD със записи на счетоводни документи, един ел. подпис /преносима външна usb памет/. От офис, ползван от 43-годишна, са конфискувани лаптоп, ел. подпис /преносима външна usb памет/, оригинални фактури, касови бележки, транспортни документи, сключвани междуфирмени договори и печати, които са на рискови фирми с установени данъчни задължения в особено големи размери.

От дома на 45-годишен плевенчанин са иззети пълномощно, удостоверение за липса на задължения към НАП и един печат. Предстоят проверки на всички съпътстващи техни документи.

В хода на полицейското разследване е станало ясно, че контролираните от лицата фирми действат на територията на областите Плевен, София, Ловеч и Велико Търново от повече от година. Икономически разследващи полицаи са установили, че само за месец септември 2013 година измамите са причинили щети около 600 хиляди лева.
Престъпната им дейност е с цел избягване внасянето на ДДС в бюджета при сделки в страната - вътрешнообщностни придобивания и последващо пласиране в България, без документи или с неистински такива. За извършено деяние, наказуемо по чл. 255 от НК е образувано досъдебно призводство и работата продължава.

С цел предотвратяване на злоупотреби с източване на ДДС са взети строги мерки и полицейските проверки ще продъжат. Всички оперативни действия са под ръководството на окръжен прокурор и съвместно със служители на НАП.