bojanov
bojanov / svetlomira anastasova
Над 12 млн. лв. са изплатени през 2017 г. за обезщетения по болнични листове в Ловешка област, съобщи Боян Боянов, директор на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Ловеч. Постъпилите в НОИ документи за изплащане на парични обезщетения са близо 44 хиляди. От тях през първото полугодие на 2017-а на допълнителна проверка са подложени 846 болнични листове. За 145 са предприети действия по обжалване чрез регионалния съвет към Регионалната здравна инспекция или пред съответния ТЕЛК за извършване на повторна медицинска експертиза. Причините за обжалване почти във всички случаи са надвишаване броя на нормативно определените дни съгласно наредбата.
През второто полугодие на 2017 г. на допълнителна проверка са подложени 1085 от болничните листове, като 35 от тях са обжалвани.

Наблюдава се тенденция към намаляване броя на обжалваните болнични листове през второто полугодие на 2017 г., което основно се дължи на засиления контрол от страна на НОИ на входа към електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им, където органите на медицинската експертиза подават данните от издадените болнични листове, коментира Боянов.