/ ThinkStock/Getty Images
Медицинският университет (МУ) в Плевен ще въведе обучение по две нови специалности – "Телемедицина" и "Авиационен парамедик" по хибридни програми с Висше училище за телекомуникации и пощи (ВУТП) и Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" – Долна Митрополия, съобщи Велина Дукова от пресцентъра на университета. 

Това е един от акцентите в отчета за първата година от мандата на новото Академичното ръководство на висшето училище, представен от ректора проф. д-р Добромир Димитров. 

Меморандуми за сътрудничество с цел разработване на интердисциплинарни хибридни учебни програми са подписани и с Технически университет – Габрово и Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий". 

Най-високата стратегическа цел, която стои пред ръководството на МУ-Плевен е разкриване на Факултет по ветеринарна медицина, е другият важен момент в отчета на проф. д-р Димитров. 

От МУ-Плевен отчитат, че целогодишната активна кандидатстудентска кампания отбелязва рекорден брой кандидат-студенти от 2010 г. насам – 874 зрелостници за специалностите "Медицина" и "Фармация" за прием 2021.

Висшето училище остава предпочитано място за обучение за висок брой чуждестранни студенти – 712  кандидати от 80 държави. От тях приети в англоезичен курс на обучение по медицина са 368 чуждестранни студенти от 29 държави, се посочва още в отчета на проф. Димитров. 

Той акцентира и върху това, че в научноизследователската дейност МУ-Плевен е на 11-то място от всички 46 регистрирани институции и на девето от 29 висши учебни заведения по качени в Българския портал за отворена наука пълнотекстови публикации.

Университетът е включен в Националния план за възстановяване и устойчивост като висше училище с потенциал да стане изследователски университет. 

През отчетния период продължава академичното развитие и израстване на преподавателския състав. Успешно са защитени 14 дисертационни труда за придобиване на образователна и научна степен "доктор"; проведени са 33 конкурсни процедури, от които 20 за заемане на академичната длъжност "главен асистент", 11 – за "доцент" и две за "професор".
БТА