Любомир Петков: Тези избори са сериозна загуба за нас
Любомир Петков: Тези избори са сериозна загуба за нас / netinfo

Интервю за Дарик радио Плевен на кандидата за депутат от листата на Коалиция за България Любомир Петков.

- Много или малко са 30 421 гласа, които получи в своя подкрепа Коалиция за България в Плевенско?
Очевидно този резултат е недостатъчен. Трябва да признаем, че не очаквахме тази висока избирателна активност, въпреки всичко твърдя, че това е положително явление по принцип - отношението на хората към изборния процес. Друг е въпросът, че тази висока избирателна активност и тази вълна, която се състоя в изборите за Парламент, се отрази негативно върху съотношението на силите между водещите политически сили, по-специално върху позицията на Коалиция за България. При всички случаи, този резултат не може да ни удовлетворява. Изразявам своето лично мнение, тъй като сериозният политически анализ се прави от органите в партията. Такъв анализ предстои при нас - и на местно, и на национално ниво. Това е моята лична оценка за тези избори - сериозна загуба, включително и в Плевен, въпреки че нашият резултат в област Плевен, а и в община Плевен, сравнено с резултатите в немалка част от големите градове и области е съотносимо приличен като проценти спрямо водещата политическа сила ГЕРБ. При всички случаи това не трябва да звучи нито като оправдание, нито като самоуспокоение - действително загубата е сериозна.
- Проведохте доста активна предизборна кампания, имахте готовност дори за 4 депутатски мандата. За себе си как обяснявате нещата, този резултат, специално за Плевен?
В тази кампания се случиха, според мен, доста изненадващи и нелогични неща от гледна точка на политическия процес. Ние планирахме един резултат, който беше доста близо до това, което в крайна сметка получихме като резултати от изборите. Пак казвам - ние бягахме по нашата писта, опитвахме се да правим една смислена, ангажирана предизборна кампания в Плевен, кампания, която очевидно активизира не малка част от нашите членове и симпатизанти. Хората, които гласуват всъщност за Коалиция за България в тези избори, използвам случая да им благодаря за това, очевидно изразяват по този начин и своята оценка към управлението през последните 4 години. Мисля, че тази оценка е справедлива. И още веднъж казвам благодаря на всички, които ни подкрепиха в изборите. Политическа партия ГЕРБ, видяхте и в местен план, на практика не реализира кампания, но това, което се получи като вълна на подкрепа в цялата страна, се случи и тук, в Плевен. Няма защитни механизми или начин на водене на кампания, който да преодолее такъв процес. Аз лично за себе си, след като са минали изборите, нямам позиция, трудно ми е да преценя какво различно и друго би могло да се направи в една предизборна кампания.
- Какво предстои пред БСП при това разпределение на местата в Парламента?
БСП и в местен, и в национален план е била и в управление, била е и в опозиция, очевидно е, че предстои период, в който ние ще бъдем в опозиция и в който ние ще трябва да си направим точните оценки и изводи за влиянието на БСП, говоря специално за Плевен, разбира се и в национален мащаб като член на Националния съвет, и за мерките и подхода, начина на работа от тук нататък. Защото политическият живот и животът въобще, не свършва с едни избори, предстоят други политически предизвикателства. Аз съм дълбоко убеден, че една предизборна кампания не прави резултата на една политическа сила. Макар че точно няколко ключови елемента в предизборната кампания, разбира се и влиянието на световната финансова икономическа криза у нас се отразиха върху резултата ни в изборите. Смятам обаче, че от тук нататък трябва да се работи последователно и активно и да се търсят пътищата за разширяване влиянието на БСП в града, региона и страната. В момента, поне следейки днес медиите, виждам че в информационното пространство, когато става дума за БСП, става дума преди всичко за търсене на отговорност, оставки. Разбира се, че след един тежък резултат в изборите, такъв какъвто се получи, въпросът с отговорността и вътрешната оценка за свършеното - за работата в предизборната кампания и по принцип, е актуален. Според мен да свеждаме проблема, който съществува в момента пред нас като политическа сила, до проблема с това кой ще подаде оставка е твърде елементарен, поне като партия като БСП. Оставка се подава тогава, когато според мен човек се чувства изчерпан или се чувства грешен. Премиерът още в изборната нощ ясно си изрази становището по въпроса, аз лично за себе си правя своята лична преоценка и не съм готов да дам отговор. Оставка обаче се иска тогава, когато можеш да кажеш - аз искам твоята оставка, защото мога да направя първо, второ трето ... по-добре от теб. Самоцелните изказвания и личните позиции, които и днес чета в средствата за масова информация, според мен са непродуктивни. Пак казвам - ще направим анализ, за никой оставането на партийни позиции, каквито и да са те, на каквото и да е ниво, не е начин на оцеляване, най-малко за мен. Надявам се на един откровен и сериозен разговор - и в местен, и в национален план, който да роди добри решения за бъдещето на партията. Защото действително след такава загуба трябва да се мисли по-сериозно и по-мащабно за бъдещето на партията като цяло.
- Повечето от политическите ви опоненти определиха вота на хората като наказателен. До колко е готова БСП да мине в опозиция предвид последните няколко години, когато беше управляваща?
Очевидно вотът е наказателен. В крайна сметка времето ще покаже кой кого е наказал с вота си. Аз се надявам, че наистина с времето гражданите, които така енергично и масово подкрепиха една политическа сила в тези избори, ще бъдат също толкова енергични и взискателни и във времето на предстоящия мандат, който очевидно ще бъде десен. За мен такъв тип решения, на първо място, не трябва да бъдат съдени. Ние не можем да се сърдим на избирателите за това, че днес те са решили така. Надявам се, обаче, наистина да не се окажем лоши пророци за това, за което предупреждавахме и в предизборната кампания в края на управленския мандат - че предстои авантюра. Практиката в България вече е показала, че тогава, когато се случи подобна вълна на подкрепа, в следващия период от време следва разочарование. Тази вълна на подкрепа не винаги изпраща в управлението на страната най-подготвените хора, които наистина имат тежестта да бъдат сериозни политици. Пожелавам успех на хората, които ще представляват Плевен в бъдещото Народно събрание, особено в управляващата коалиция, надявам се те да бъдат честни, принципни хора в работата си като народни представители. Очаквам от обществото да бъде изключително взискателно и критично към работата на всички - и на нашите народни представители, и на хората от новото управление. Защото тогава, когато се дава доверие, след това трябва да се иска. Ние получихме доверие през 2005 година, много ясно казахме в нашата предизборна кампания какво сме направили, за да оправдаем това доверие, част от хората ни разбраха, други - не. Надявам се такъв тип диалог да има и от тук нататък в следващия управленски мандат.
- Последният въпрос, може би най-трудният - личната равносметка на Любомир Петков.
Аз не считам момента за достатъчно ключов в живота ми до тук, за да правя генерални равносметки за себе си. Разбира се, разочарован съм от този резултат, разочарован съм и съм смутен от разбирането на хората за политиката в момента - такова, каквото е. Улавям се, че все по-често говорим на различни езици с различни хора тогава, когато става дума за политика. Опростачването на политиката като разбиране за политиката е нещо, което според мен не води по добър път обществото. Моето схващане е, че политиката е сложно занимание, за което човек трябва да се чувства готов. Политиката не е като футбола. Ситуации като тази, в която се намираме в момента, действително ще реализира такива хора със сбъркани разбирания в политиката. Правя своята лична преоценка преди всичко за това дали мога да бъда полезен и колко от тук нататък мога да бъда полезен на моята политическа сила и на хората, които ни вярват и ни подкрепят, разбира се, и на всички плевенчани. Аз съм общински съветник и не деля хората и проблемите на проблеми на БСП и проблеми на другите. Това не е лесно да се направи, не може да се формира позиция за един час или един ден. Аз съм човек, който обича да осмисля решенията си, преди да ги вземе. Предстои ни работа.