Крачкомери отчитат подвижността на второкласници от ловешко училище
Крачкомери отчитат подвижността на второкласници от ловешко училище / Dariknews.bg архив

24 ученици от II „б" клас на ОУ „Христо Никифоров" в Ловеч носят със себе си от 15 септември крачкомери, които да отчитат подвижността им, съобщиха от училището. През август класният им ръководител Анелия Нанкова е регистрирала класа в Световната здравна програма, която е насочена срещу заседналия начин на живот при децата и привикването им към по-интензивен двигателен режим. По този начин ОУ „Христо Никифоров" става част от програмата Global Children's Challenge, в която 120 хил. ученици от цял свят приемат предизвикателството да бъдат активни и здрави.

Крачките на учениците от един клас ще се сумират и ще бъдат въведени в сайта http://gccjunior.org/. Това ще позволи, ако децата са се движили активно през предния ден, да се пренесат на следващата дестинация от „маршрута". Така, започвайки от Палмовите острови и Големия бариерен риф в Австралия, децата ще преминат през плаващото селище Тонле Сап и храма Ангкор-Ват в Камбоджа, увеселителния парк „Дисниленд" в Хонг Конг, Пекин и Великата китайска стена, ще се запознаят със забележителностите на Калкута, небостъргача Бурдж Халифа в Дубай, Петра в Йордания. Европейските страни, които ще посетят, са Гърция, Русия, Норвегия, Германия, Великобритания, Швейцария и Испания. След това ще преминат през Бразилия, Чили, Перу, Мексико, САЩ, за да стигнат до Нова Зеландия.

Проектът Global Children's Challenge 2011 ще приключи на 3 ноември и тогава ще се разбере кой клас колко стъпки сумарно е изминал и колко забележителности е посетил. „Проектът е уникален с това, че дава възможност на учениците да подобрят уменията си за четене на чужд език, да разберат повече за културни и исторически забележителности от цял свят, докато се стимулира и тяхната физическа активност и работа в екип - за да се стигне до нов обект, всеки ученик трябва да се стреми на направи поне 15 хил. стъпки на ден", поясняват от училището. В сайта учениците ще могат да проследят пътя на своя клас и да се свържат с други класове с крачкомери от цял свят.